της Ιωάννας Ανδρεάκου
Διαφωνίες υπήρξαν μεταξύ των διπλωματών κατά τη συζήτηση του ζητήματος της βίας κατά των γυναικών. Φαίνεται, πως η πολιτική που ασκεί η Ιαπωνία στο θέμα της πορνείας και στο κατά πόσο είναι επιλεκτική ή όχι, δυσαρεστούν την Τουρκία και την Λιθουανία. Το Νεπάλ στο όλο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας κρατάει μια πιο απαθή στάση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη θεωρώντας πως οι γυναίκες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην κακοποίηση τους.
Η πρώτη μέρα στην Επιτροπή της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών κύλησε με ενδιαφέρον. Το Προεδρείο ήταν πολύ πρόθυμο να βοηθήσει τους μικρούς διπλωμάτες στις απορίες τους και τους προέτρεπε συνεχώς να συμμετέχουν ενεργά στις συντονισμένες συζητήσεις που είχαν ως θέματα την ενδοοικογενειακή βία, τις ενέργειες που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της, την σωματεμπορεία, το trafficing καθώς και την πορνεία.
Πολλοί διπλωμάτες τόνισαν την αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς ακόμη και την δημιουργία κέντρων υποστήριξης γυναικών τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι όσο και στη στέγαση τους. Άλλοι επεκτάθηκαν στο πως θα μπορούσαν οι ίδιες οι γυναίκες να προφυλαχθούν από τυχόν επεισόδια βίαιης συμπεριφοράς του συντρόφου τους ή ακόμη και ενός ξένου. Κοινά αποδεκτή ήταν η πεποίθηση πως η αστυνομία, οι δικαστές και οι δικηγόροι χρειάζονται εκπαίδευση. Εκπαίδευση στην οποία θα μάθουν όχι μόνο να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας αλλά και στο πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα θύματα να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους.
Μια άλλη κοινή πρόταση πολλών χωρών ήταν η διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης στα σχολεία, ώστε να υπάρξει εκπαίδευση στην εξίσωση των δύο φύλων. Στόχος, η αποφυγή φυλετικών διακρίσεων και συνεπώς η μείωση των φαινομένων βίας και υποτίμησης κατά των γυναικών. Φαίνεται πως αρκετές χώρες, όπως η Κούβα και ο Λίβανος έχουν απόλυτα ίση αντιμετώπιση τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στην πολιτική με την Αίγυπτο να βρίσκεται στον αντίποδα. Μάλιστα τονίζεται, πως η βία κατά των γυναικών είναι γεγονός ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Νορβηγία όπου 10.000 κακοποιημένες γυναίκες ζητούν ιατρική βοήθεια ετησίως.
Το τέλος της πρώτης μέρας βρήκε τους διπλωμάτες να ξεκινούν μια πρώτη προσπάθεια συγγραφής του σχεδίου γνώμης αναφορικά με τα θέματα συζήτησης που προαναφέρθηκαν. Η συνέχεια μαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα…
Leave a Reply