της Ελένης Μακέδου
Σε ζεστό κλίμα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής για το Δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία στην Εργασία και την Απασχόληση, με ένα ένθερμο Προεδρείο και εξαιρετικούς εμπειρογνώμονες. Η εργασία των ΑΜΕΑ αποτελεί φλέγον ζήτημα για την ομαλή ανάπτυξη των κρατών, την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο καθώς και για την αποφυγή της περιθωριοποίησης των ατόμων αυτών, θέμα το οποίο οι εμπειρογνώμονες καλούνται να αναλύσουν και να προτείνουν μέτρα αντιμετώπισής του.
Έπειτα από μια συνοπτική παρουσίαση των κανονισμών και της διαδικασίας εξέλιξης του συνεδρίου ξεκίνησε η διαδικασία του ανοιχτού διαλόγου. Πρώτη την θέση της έθεσε η εμπειρογνώμονας της Κένυας, δηλώνοντας την γενικότερη πολιτική της χώρας της, ενώ ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Σερβίας, ο οποίος αφού παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος εκπροσώπησής του σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, πρότεινε μέτρα και τρόπους αντιμετώπισης ώστε να βοηθηθούν τα άτομα αυτά. Σε παρόμοιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι υπόλοιποι διπλωμάτες οι οποίοι θέλησαν να δηλώσουν την θέση τους.
Μετά την λήξη του ανοιχτού διαλόγου και έπειτα από πρόταση του εκπροσώπου της Ιαπωνίας ξεκίνησε συντονισμένη συζήτηση με θέμα την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον χώρο εργασίας τους. Πρώτος τις απόψεις του έθεσε ο διπλωμάτης της Ιαπωνίας, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση στη χώρα του προτείνοντας συγχρόνως τρόπους διευκόλυνσης των ΑΜΕΑ. Σημαντική ήταν και η εισήγηση της εκπροσώπου της Κένυας η οποία έθεσε όχι μόνο τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά τόνισε και την αξία της εργασίας για την ομαλή ένταξη των ΑΜΕΑ στην κοινωνία. Η εκπρόσωπος της Νιγηρίας με τη σειρά της, μίλησε για την απαραίτητη συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων.
Αφού καλύφθηκε πλήρως η ανάλυση του προηγούμενου θέματος, το βήμα άνοιξε και δεκτή έγινε η πρόταση της διπλωματικής εκπροσώπου της Ταϊλανδής για συντονισμένη συζήτηση με θέμα τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης και ειδικότερα την τηλεργασία. Αρχικά ο λόγος δόθηκε στη διπλωμάτη της Ταϊλάνδης η οποία αφού παρουσίασε τον όρο της τηλεργασίας μίλησε για την συμβολή της στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Καταλύτη αποτέλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ιαπωνίας ο οποίος με την φράση «η τεχνολογία δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο» τόνισε την χρησιμότητα της τεχνολογίας στις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. Τελευταία μίλησε η Κίνα παρουσιάζοντας ως βοηθητικό μέσο την ανάπτυξη των προστατευμένων κέντρων απασχόλησης.
Το επόμενο θέμα που απασχόλησε τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής ήταν η διάκριση σε βάρος των ΑΜΕΑ στην αγορά εργασίας. Η αξία της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και η επαγγελματική κατάρτιση ήταν μεταξύ των προτάσεων και λύσεων που κάλυψε στην τοποθέτηση της η Δανία.
Αυλαία στην μέρα έριξε η μη συντονισμένη συζήτηση για την καταγραφή των προτάσεων που είχαν συζητηθεί.
Leave a Reply