Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες οι εργασίες της Επιτροπής για το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση’ (Σύνθεση Β’) της πρώτης ημέρας της Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη”.
Ο εμπειρογνώμονας της Τουρκίας δήλωσε το αίτημα του για εξακρίβωση της απαρτίας και, έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες της επιτροπής. Έπειτα, τέθηκε το πρώτο αίτημα για δημιουργία ανοιχτού διαλόγου με ατομική διάρκεια ενός λεπτού με θέμα την εκπαίδευση γενικά σε όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας της Νορβηγίας πρότεινε ένα πρωτότυπο σύστημα παιδείας, το οποίο θα ακολουθούν ανοιχτά προς τη διαφορετικότητα και απαλλαγμένα από ρατσιστικές αντιλήψεις σχολεία. Η διπλωμάτης της Αιγύπτου τόνισε πως η μόρφωση αποτελεί για όλα τα παιδιά καταλυτικό παράγοντα για την ένταξη στις κοινωνίες, οπού διαμένουν και γι’ αυτό θα ήταν σωστό όλοι να έχουν αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα. Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση της εμπειρογνώμονα της Σλοβακίας πως τα μικρά κορίτσια αυτής της χώρας ενθαρρύνονται να γίνουν στη μετέπειτα ζωή τους καλές νοικοκυρές και όχι σωστές μαθήτριες και ενεργοί πολίτες.
Έπειτα, η εμπειρογνώμονας του Βελγίου έκανε πρόταση για μια ακόμη συντονισμένη συζήτηση. Το θέμα αυτής της συντονισμένης συζήτησης ήταν τα Α.Μ.Ε.Α., οι προσφυγές, οι μετανάστες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι μαθητές. Ο διπλωμάτης της Αιγύπτου υπογράμμισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα ένταξης των παιδιών από τις χώρες υποδοχής των μεταναστών. Έτσι, τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά αυτών, θα μπορούν να συμβιώνουν χωρίς προκαταλήψεις και ρατσιστικές αντιλήψεις απέναντι στους προσφυγές. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δήλωση της διπλωμάτη της Νορβηγίας πως θα ήταν σωστό να δημιουργούν φροντιστήρια τις απογευματινές ώρες για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων προκειμένου εκείνα να ενταχθούν σωστά και όσο το δυνατόν πιο ομαλά στη χώρα και το σχολείο υποδοχής τους. Το ίδιο πρότεινε και ο εμπειρογνώμονας της Τυνησίας προσθέτοντας, μάλιστα, πως τα παιδιά αυτά εφόσον θα επιμορφώνονται κατά τις απογευματινές ώρες θα μπορούν παράλληλα να κοινωνικοποιούνται το πρωί στα σχολεία, οπού φοιτούν.
Στο τέλος, ο εμπειρογνώμονας της Βενεζουέλας ανέφερε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μαθητές δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα τους και έτσι θα πρέπει να εναρμονιστούν με τη χωρά υποδοχής τους.
Της Αθανασίας Γραμμουστιάνου
Leave a Reply