Επισιτιστική Κρίση σε Υεμένη και Ερυθραία το βασικό θέμα στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εργασιών στην προσομοίωση Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» . Η βασική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – «Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καλωσόρισε τους εκπροσώπους χωρών και επισήμανε τους κύριους στόχους της επιτροπής. Βασικό θέμα της πρώτης διαβούλευσης, η ανθρωπιστική κρίση και το φαινόμενο υποσιτισμού σε Ερυθραία και Υεμένη, με 34 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Η Υεμένη, από το 2015, ρημάζεται από έναν πόλεμο, που έχει προκαλέσει κάπου 10.000 θανάτους και περισσότερους από 56.000 τραυματίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρόλο που οι ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Την ανοιχτή συζήτηση ξεκίνησε η εμπειρογνώμων και εκπρόσωπος της Ελλάδας, που τόνισε την ανάγκη για έκκληση παγκόσμιας βοήθειας, τόσο από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Επιπλέον, η ενίσχυση του αγροτικού τομέα ήταν μία από τις κύριες δηλώσεις και θέσεις των εκπροσώπων των χωρών, που τόνισαν την ανάγκη για γεωργικές επενδύσεις και εκπαίδευση των αγροτών στα νέα μέσα.

Στο δεύτερο μισό των εργασιών, οι εμπειρογνώμονες ασχολήθηκαν εκ νέου με τα αίτια και τις λύσεις της επισιτιστικής κρίσης σε Υεμένη και Ερυθραία. Σε ένα πρώτο στάδιο, η εκπρόσωπος της Ιαπωνίας επέστησε την προσοχή για κακή διαχείριση των αγαθών ως το μεγαλύτερο αίτιο υποσιτισμού σε Υεμένη και Ερυθραία, ενώ πρότεινε ως λύση την ορθή διαχείριση νερού, με τη χρήση ενός σχετικού συστήματος διαχείρισης νερού χρηματοδοτούμενο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).  Παράλληλα, αναφορά έγινε στη μειωμένη βοήθεια από τις ανεπτυγμένες και οικονομικά ισχυρές χώρες, καθώς άμεση κρίθηκε η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) και Εθελοντικές Ομάδες.        

Επιπλέον, αναφορά έγινε και στην αποστολή μίας εθελοντικής διπλωματικής ομάδας, που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και θα ορίσει την τελική λήξη των εχθροπραξιών. Ο εμπειρογνώμονας της Ισπανίας τόνισε πως μόνο με μια κοινή προσπάθεια και ένα κοινό αγώνα θα μπορέσει να επιλυθεί αυτή η μάστιγα του υποσιτισμού. Η παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων κρίνεται απαραίτητη, καθώς λειτουργούν ως μοχλός εξισορρόπησης υπέρ της σταθερότητας και της ανώτατης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι υπεύθυνα για την ορθή και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού και τη δημιουργία μιας διαδικτυακής καμπάνιας για την πληροφόρηση των πολιτών για το πρόβλημα.

Η επισιτιστική κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχει να αντιμετωπίσει η Υεμένη και η Ερυθραία έως σήμερα, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος. Το ζήτημα έχει ανάγκη από αποτελεσματικά προγράμματα, πρωτοπόρες και βιώσιμες λύσεις, οργανισμούς για εξασφάλιση οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η Υεμένη και η Ερυθραία έχουν ανάγκη από απεσταλμένη ανθρωπιστική βοήθεια, έμπειρη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, που επικρατεί.

Της Αλεξάνδρας Χρ. Παύλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *