Δυναμικά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η πρώτη μέρα εργασιών της τέταρτης Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» στην Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη κινητικότητα σημειώθηκε στην Επιτροπή για το Δικαίωμα στην Πολιτιστική Ζωή», όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τους άξονες των μεταναστών και της τεχνολογίας.
Ήδη από την πρώτη παρουσίαση των διπλωματών και των απόψεων των κρατών σχετικά με την προάσπιση και προστασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων γενικά, έγινε κατανοητό πως ορισμένες χώρες όπως το Βέλγιο, η Βραζιλία και η Ινδία έχουν προετοιμαστεί για μια πιο οργανωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, παρακινώντας και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν.
Η ημερήσια λοιπόν διάταξη της επιτροπής περιέλαβε θέματα σημαντικού κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως το δικαίωμα των μεταναστών στην πολιτιστική ζωή. Στο πλαίσιο της συζήτησης, παρατηρήθηκε μία μικρή αντιπαράθεση μεταξύ της Πορτογαλίας και του Βελγίου μετά τη χαρακτηριστική δήλωση του εμπειρογνώμονα του δεύτερου, πως το μεταναστευτικό ζήτημα και οι ανταλλαγές πληθυσμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανότατα και μια ευκαιρία για πολιτιστικές ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πορτογαλίας, η οποία κατηγόρησε το Βέλγιο πως σκέφτεται ουτοπικά και κάλεσε τα υπόλοιπα έθνη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα ρεαλιστικά και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών στην πολιτιστική ζωή. Ο εκπρόσωπος του Βελγίου – σε απάντηση προς την Πορτογαλία – έσπευσε να διευκρινίσει πως απλά εξέφραζε μια προοπτική αντιμετώπισης του θέματος, χωρίς να μειώνει την σημασία του. Την ηρεμία επανέφερε στην επιτροπή η πρόταση της Ινδίας για παγκόσμιο οικονομικό συνασπισμό μεταξύ οικονομικά ισχυρών κρατών (όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ινδία) και πιο αδύναμων (όπως η Πορτογαλία), με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση των ευκαιριών προς τους μετανάστες να ασκούν τα πολιτιστικά τους δικαιώματα στις χώρες υποδοχής. Την πρόταση αποδέχθηκαν σχεδόν όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη, ενώ την επιθυμία της για συμμετοχή εξέφρασε η Κίνα και έγινε αποδεκτή.
Σε ένα δεύτερο στάδιο συζητήθηκε και η συνεισφορά της τεχνολογίας στο σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων στην πολιτιστική ζωή. Ως προτάσεις αναφέρθηκαν η δημιουργία διαδικτυακών βιβλιοθηκών με πολιτιστικά δεδομένα, η ιδιαίτερη χρησιμότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την ενημέρωση σχετικά με πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και η ανάπτυξη ειδικού λογισμικού για την παραγωγή πολιτιστικών ταυτοτήτων. Η τελευταία μάλιστα πρόταση πυροδότησε μία σειρά προβληματισμών, με πρώτη την Βραζιλία να θέτει την άποψή της, αναφορικά με την πιθανότητα απομάκρυνσης των πρακτικών αυτών από τα εθνικά σύνορα και άρα την δημιουργία παγκόσμιας πολιτιστικής ταυτότητας και όχι εθνικής. Πάντως την έγκριση των περισσότερων (αν όχι όλων) εμπειρογνωμόνων έλαβε η ιδέα της σύνδεσης ταινιών μικρού μήκους (σποτ) με την ενημέρωση και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων στην πολιτιστική ζωή.
Πέρα από όλα αυτά, οι διπλωμάτες αναφέρθηκαν εκτενώς και τόνισαν επανειλημμένα την αρχή της ισότητας και την ανάγκη σεβασμού της κάθε κουλτούρας, άποψη που υιοθετήθηκε ιδιαίτερα από πολυπολιτισμικές χώρες. Σημαντική, επίσης, ήταν η αναφορά στα πολιτιστικά δικαιώματα των ηλικιωμένων, ενώ σημειώθηκε ως πολιτιστικό και το δικαίωμα στην εργασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, όπως παρατηρήθηκε από την εκπρόσωπο της Βραζιλίας.
Οι εργασίες των επιτροπών θα συνεχιστούν και αύριο Σάββατο με έναν και μοναδικό σκοπό… να συζητήσουν εποικοδομητικά προσπαθώντας να εξαλείψουν κάθε διάκριση!
Της Γλυκερίας Λουνή
Leave a Reply