Το κλίμα ευνοϊκό για αλλαγές!

της Ιωάννας Στογιαννάρη

Την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μαθητική προσομοίωση επιτροπών του ΟΗΕ με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» για τρίτο συνεχόμενο έτος. Έτσι λοιπόν, στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», 25 μαθητές, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να λάβουν το ρόλο μέλους του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και να συζητήσουν το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, με μια ευχάριστη ατμόσφαιρα να κυριαρχεί.

Μετά τις εγγραφές και αφού επιβεβαιώθηκε η παρουσία των διπλωματών, ξεκίνησε ένας ανοιχτός διάλογος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι των χωρών εξέθεσαν τα σχετικά με την περιβαλλοντική αλλαγή προβλήματα που πλήττουν τις χώρες τους. Χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα, με εξέχουσες θέσες να καταλαμβάνουν η υπερθέρμανση του πλανήτη, η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η παρεπόμενη ξηρασία, οι υλικές ζημίες που προκαλούνται από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές όπως τυφώνες και πλημμύρες, αλλά και η καταστροφή μνημείων τεράστιας σημασίας (πχ. Τα διάσημα σπήλαια της Σλοβακίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος της χώρας).

Οι ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Κίνα έθεσαν την περιβαλλοντική δράση ως προτεραιότητα, ενώ αντίθετα άλλες χώρες αναγνώρισαν μεν την αναγκαιότητα της ομαδικής αντιμετώπισης του προβλήματος, ωστόσο όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, προέχει για εκείνες η οικονομική ανόρθωση, καθώς στην παρούσα φάση δεν δύνανται να συνεισφέρουν οικονομικά σε σημαντικό βαθμό. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Βραζιλίας, με την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα να συμφωνούν.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην πάταξη της κλιματικής αλλαγής. Οι τρόποι αντιμετώπισης που προτάθηκαν από τους διπλωμάτες περιλαμβάνουν την οικολογική αγωγή στα σχολεία , την καθιέρωση μιας σχολικής ημέρας κλιματικής αλλαγής με σκοπό την ενημέρωση πάνω στο θέμα, αλλά και την πιο ενεργή συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με καμπάνιες και διαφημίσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση. Διαφωνία υπήρξε ως προς την εδραίωση σεμιναρίων περιβαλλοντικής αγωγής ενηλίκων, την οποία πρότεινε ο εκπρόσωπος της Ελβετίας, καθώς η εκπρόσωπος της Γερμανίας θεώρησε πως βάση πρέπει να δοθεί πρωταρχικά στην εκπαίδευση της νέας γενιάς.

Η πλειοψηφία θεώρησε πάρα πολύ σημαντική την πρόληψη όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, και για αυτό στη συνέχεια προτάθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτή να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, ομόφωνα συμφωνήθηκε πως πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως, με απώτερο σκοπό την κατάργηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα –κάτι που μόνο οι πιο αναπτυγμένες χώρες έχουν κατορθώσει. Τέλος, χώρες όπως η Αργεντινή αντιτάχθηκαν ελαφρώς στην πρόταση για δημιουργία κοινού ταμείου από όπου θα μπορούν να δανείζονται οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες έτσι ώστε να βελτιωθεί η περιβαλλοντική τους δράση. Ωστόσο, η πρόταση συνέχισε να συζητείται.

Η συνεδρίαση κλιμακώθηκε με το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία των συμμετεχόντων χωρών. Ενώ οι περισσότεροι εκπρόσωποι εξέφρασαν την επιθυμία της να μειωθεί η εξόρυξη πετρελαίου ως καύσιμο λόγω της αρνητικής της επίδρασης στο περιβάλλον, η εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ερωτώμενη δήλωσε πως βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς πάνω από το 50% των εσόδων της προέρχονται από την εξόρυξη πετρελαίου. Ωστόσο ερωτώμενη πάνω σε αυτό, τόνισε πως η χώρα είναι διατεθειμένη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι της Βενεζουέλας και του Βελγίου δήλωσαν πως οι πλημμύρες λόγω της άνω του φυσιολογικού βροχόπτωσης πλήττουν σοβαρά την οικονομία τους, ενώ η Ρουάντα ως αγροτική χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της ξηρασίας.

Καθώς το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία της κάθε χώρας είναι ιδιαίτερα ευρύ, συμφωνήθηκε η συντονισμένη συζήτηση να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *