της Ερμιόνης Βλαχίδου
Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανάλυση του Σεξισμού στο εργασιακό περιβάλλον όπου συζητήθηκε η επιβολή κυρώσεων εναντίον σεξιστικών συμπεριφορων μέσα σε μια εταιρεία, μέχρι και η απόλυση. Από την εκπρόσωπο της Κίνας προτάθηκε να προβάλλεται περισσότερη ευαισθητοποίηση και περισσότερα γυναίκεια πρότυπα μέσω των Μ.Μ.Ε. Διπλωμάτες αναπτυσσόμενων χωρών όμως, δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό στις χώρες τους, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν έχουν όλοι οι πολίτες τους ίση πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε, και ζήτησαν εξωτερική οικονομική βοήθεια. Η λύση προτάθηκε από τη Διπλωμάτη της Αιγύπτου η οποία πρότεινε να συμπεριληφθούν στο σχέδιο γνώμης και οι εφημερίδες και οι αφίσες, ως τρόπος προώθησης γυναικείων προτύπων μέσω των Μ.Μ.Ε. καθώς οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση σε αυτά και δεν έχουν τόσο μεγάλη οικονομική επιβάρρυνση ως προς τα κράτη.
Ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν και αυτή της εκπροσώπου της Κούβας, που θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν οι ώρες εργασίες των ανδρών για να δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο περισσότερες ευκαιρίες εργασίας για τις γυναίκες, αλλά και για να περνούν χρόνο με τα παιδιά και οι δύο γονείς, χωρίς να είναι υποχρεωμένες οι μητέρες να μένουν συνεχώς στο σπίτι. Διαφωνίες αναπτύχθηκαν με την πρόταση της εκπρόσωπου της Αιγύπτου η οποία ήταν να υπάρχουν κανόνες ενδυμασίας στο χώρο εργασίας για τις γυναίκες έτσι ώστε να αποφεύγεται η σεξουαλική παρενόχληση. Η πρόταση αυτή δεν πέρασε τελικά στο σχέδιο νόμου και με αυτή τη διαφωνία προκύπτει ότι ο κάθε εκπρόσωπος βλέπει το συγκεκριμένο ζήτημα με το δικό του σύστημα αξιών. Όταν λοιπόν μια δυτική, και συχνά πιο φιλελεύθερη χώρα, θέλει να επιβάλει το δικό της σύστημα αξιών σε χώρες με διαφορετικά πιστεύω, θέλει απλά να προωθήσει την ισότητα ή θέλει να επιβληθεί, χωρίς να προσπαθεί να κατανοήσει την οπτική χωρών με διαφορετική λογική από αυτή;
Στο σχέδιο γνώμης υπήρχαν προτάσεις για τη διασφάλιση των γυναικών όσον αφορά τη μητρότητα, με ρυθμίσεις που επιτρέπουν στις γυναίκες να εργάζονται κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Η ισότητα στην εκπαίδευση ήταν ένα ακόμα ζήτημα που συμπεριλήφθηκε, με προτάσεις για δημιουργία προγραμμάτων υπέρ των γυναικών. Στην εργασία προωθήθηκαν προτάσεις για την εξισορρόπηση ανδρών-γυναικών στην αγορά εργασίας. Στο σχέδιο γνώμης, πριν ψηφιστεί Ομόφωνα, έγιναν τροποποιήσεις, με την πρόταση ένταξης παγκόσμιας ημέρας για ίση αμοιβή, στην οποία θα παρακολουθούνται εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το ζήτημα.
Leave a Reply