Πρoσβασιμότητα με κλίμα συνεργασίας

της Ελένης Παπαδοπούλου

Η συζήτηση ξεκίνησε με παρούσες όλες τις χώρες αναλύοντας τα επιχειρήματα τους όσον αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ σε κτίρια και σε  υποδομές που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Η εμπειρογνώμονας του Μαυρικίου τόνισε πως «είμαστε μία μικρή χώρα με λίγο πληθυσμό, ζούμε από τον τουρισμό οπότε χρειαζόμαστε οικονομική στήριξη διότι αντιμετωπίζουμε όλα τα άτομα ισότιμα».

Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην πολιτιστική κληρονομιά, με την Κολομβία να υποστηρίζει πως πρέπει οι χώρες να συνεργαστούν τόσο σε θέματα παιδείας όσο και στην πρόσβαση τους σε πολιτιστικούς χώρους. Η Ουγγαρία με τη σειρά της υποστήριξε πως «κάθε κοινωνία πρέπει να εξασφαλίζει στα ΑμεΑ την πρόσβαση τους σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους».

Στη συνέχεια τα θέματα που συζητηθήκαν αφορούσαν την τεχνολογία, τον δημόσιο βίο και τον αθλητισμό. Η εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει μία μικρή ελάφρυνση στα πρόστιμα των ατόμων με αναπηρία. Ο εμπειρογνώμονας της Ιαπωνίας διαφώνησε σημειώνοντας πως η ποινή των ΑμεΑ πρέπει να είναι διαφορετική, ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας. Η εκπρόσωπος της Σερβίας υποστήριξε πως θα χρειαστούν ειδικοί προπονητές στον τομέα του αθλητισμού πρόταση με την οποία συμφώνησαν επίσημα η Ουγγαρία και η Ιαπωνία.

Στο σχέδιο γνώμης εισηγήτρια ορίστηκε μετά από ψηφοφορία η Ουγγαρία με αναπληρώτρια εισηγήτρια τη Νιγηρία. Η Γερμανία ήταν θετική ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου γνώμης όπως και η Δανία η οποία τόνισε πως εκφράζει απόλυτα τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Σύμφωνες ήταν η Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία σημειώνοντας πως το σχέδιο γνώμης εκφράζει απόλυτα τις αντιλήψεις της χώρας τους. Η Σερβία τόνισε πως υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις οι οποίες ξεπεράστηκαν και βρέθηκε μία κοινή γραμμή.

Το σχέδιο γνώμης ψηφίστηκε θετικά με την πλειοψηφία των διπλωματών να ψηφίζει υπέρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *