Αφότου οι διπλωμάτες όλων των χωρών συστήθηκαν, ξεκίνησε η εξακρίβωση απαρτίας με όλους παρόντες. Ο εκπρόσωπος του Κονγκό άρχισε κάνοντας πρόταση για έναρξη ανοιχτού διαλόγου με ανοιχτό θέμα. Έτσι, ξεκίνησε ο εκπρόσωπος κάθε χώρας να αναφέρει κάποια πράγματα για την πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού. Συγκεκριμένα, το εμπειρογνώμονας του Μπαχρέιν αναφέρει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παιδιού, ωστόσο, θέλει να αλλάξει το όριο ηλικίας της ψήφου το οποίο είναι 21 χρονών. Επίσης, ο αντιπρόσωπος του Τογκό, παρόλο που είναι αναπτυσσόμενη χώρα, ανέφερε ότι έχει κάνει αρκετά βήματα βελτίωσης, τόσο σε νομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ακόμη, το εκπρόσωπος του Μαρόκο ανέφερε ότι αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, κάτι που κάνει την ελευθερία έκφρασης δευτερεύον θέμα.
Στη συνέχεια, ο αντιπρόσωπος του Τογκό έκανε αίτηση για συντονισμένη συζήτηση με θέμα το ρόλο της οικογένειας στην έκφραση του παιδιού. Σημαντική ήταν η θέση του εκπροσώπου του Μπαχρέιν για τις ιδιαιτερότητες του θεσμού της οικογένειας και για κάποια φαινόμενα, όπως η τέλεση γάμου σε κορίτσια μικρής ηλικίας.
Η επόμενη συντονισμένη συζήτηση που έγινε με αίτημα του εμπειρογνώμονος της Τυνησίας είχε θέμα το ρόλο της κοινωνίας στο δικαίωμα της έκφρασης του παιδιού, κατά την οποία εκφράστηκαν αρκετές απόψεις με τις πιο σημαντικές αυτές της Unicef, η οποία ανέφερε ότι οι χώρες που είναι προσκολλημένες σε θρησκείες θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, η εκπρόσωπος της Αιγύπτου ήταν η πρώτη, η οποία δήλωσε ανοιχτά τη συμμαχία της με τον αντιπρόσωπο του Μπαχρέιν, καθώς οι δύο χώρες έχουν παρόμοια πολιτική σε θέματα που αφορούν τη θρησκεία.
Στη συνέχεια, τέθηκε το ζήτημα για μη συντονισμένη συζήτηση. Εκεί, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργήθηκαν οι συμμαχίες. Η μια ήταν με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άλλη με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία έμεινε μόνη της. Αναμένουμε, λοιπόν, νέες εξελίξεις από τις συμμαχίες που δημιουργήθηκαν, με απώτατο σκοπό φυσικά την δημιουργία λύσεων που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των δικαιωμάτων της ελευθερίας λόγου του παιδιού.
Σκανδάλη Γεωργία, Επιτροπή για το Δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης της γνώμης του παιδιού.
Leave a Reply