Μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλά και εξίσου μεγάλη βούληση για συμφωνία εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι των κρατών στην επιτροπή για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Ξεχώρισε το θάρρος ορισμένων εκπροσώπων όπως της Αιθιοπίας, του Τόγκο και του Ισημερινού που στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου ανέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο εξασφάλισης βασικής εκπαίδευσης. Αίσθηση προκάλεσε η στάση της αντιπροσωπείας των Σαμόα η οποία δείχνει να μην ταυτίζεται με προβλήματα άλλων χωρών λόγω της ιδιότυπης πολιτικής της φύσης. Συμμετείχε, μάλιστα, ενεργά προβάλλοντας τα ζητήματά της. Εξίσου αξιόλογη ήταν και η παρουσία της αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας η οποία συνομίλησε με τα άλλα κράτη παρά τη σοσιαλιστική της κατεύθυνση. Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπός της στη διάρκεια της μη συντονισμένης συζήτησης που ακολούθησε, υπάρχει έδαφος για συμφωνία με την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες έχουν κάποιο όφελος.
Στη δεύτερη συντονισμένη συζήτηση, παρακολουθήσαμε την αντιπροσωπεία του Τόγκο να συγκρούεται με αυτήν της Αιθιοπίας σχετικά με το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία. Η Αιθιοπία υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα μάθημα κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, που θα μεταδίδει γενικές γνώσεις περί θρησκειών. Το Τόγκο, αντιθέτως, στήριξε την παραμονή των θρησκευτικών. Το ζήτημα λύθηκε στη μη συντονισμένη συζήτηση όταν η εκπρόσωπος του Τόγκο μας διαβεβαίωσε ότι ουσιαστικά προτείνει ακριβώς το ίδιο.
Πάντως η αντιπρόεδρος φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση των συζητήσεων, λέγοντας ότι πολλοί εκπρόσωποι κλίνουν προς ένα συλλογικό αποτέλεσμα παρά τις διαφορές τους.
Αναστασία Βαρυτιμίδου
Επιτροπή για το δικαίωμα στην εκπαίδευση
Leave a Reply