Πρώτη ημέρα διεργασιών της Επιτροπής για το Δικαίωμα των Κοριτσιών και των Γυναικών στην Εκπαίδευση

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των διπλωματών το κλίμα υπήρξε ήρεμο χωρίς διαμάχες. Αρχικά, δεν υπήρξαν καθόλου ενστάσεις μεταξύ τους. Στη συνέχεια, όμως, το κλίμα εντάθηκε λίγο, καθώς οι παρευρισκόμενοι δε μπορούσαν να συμφωνήσουν με ευκολία. Παρόλα αυτά, βρέθηκαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος επικοινωνίας που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των διεργασιών της Επιτροπής για το Δικαίωμα των Κοριτσιών και των Γυναικών στην Εκπαίδευση να αναπτυχθεί ένας ανοιχτός διάλογος με εύστοχα επιχειρήματα. 

Αρχικά, ο Λίβανος έκανε πρόταση για να ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος με συνολικό χρόνο ομιλιτή ένα λεπτό. Το λόγο πήρε η Κίνα αναφέροντας το άρθρο 14 της Ευρωπαικής Ένωσης, το οποίο προστατεύει τα ίσα δικαιώματα των αντρών και των γυναικών στην εκπαίδευση. Έπειτα, το λόγο πήρε η Ελλάδα στην οποία άντρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας, όπως ήδη γνωρίζουμε.

Στη συνέχεια ο διπλωμάτης της Μαυριτανίας με ένα δυνατό επιχείρημα υποστήριξε: «Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, που εξασφαλίζει ίσα πολιτικά δικαιώματα» και συνέχισε ισχυριζόμενος πως η εκπαίδευση είναι ένα δικαίωμα που επιβάλλεται να απολαμβάνει όλο το σύνολο των πολιτών. Επίσης, ανέφερε ότι η Μαυριτανία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση, ωστόσο λόγω της φτώχειας η κατάσταση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους διπλωμάτες, ο εμπειρογνώμονας του Περού ανέφερε πως στη χώρα, που εκπροσωπεί, οι άντρες έχουν ακόμα την αντίληψη ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι για να φροντίζει αυτό και την οικογένεια. 

Υπήρξαν αρκετά εύστοχα επιχειρήματα, αλλά της Μαυριτανίας ήταν το ευστοχότερο. Όταν το λόγο πήρε ο διπλωμάτης της Αλγερίας ανέφερε πως όσον αφορά την εργασιακή απασχόληση οι γυναίκες καθοδηγούνται με στόχο να φτάσουν όσο γίνεται υψηλότερα. Όπως ανέφερε και ο διπλωμάτης της Κούβας απαραίτητη είναι η δημιουργία σχολείων για κορίτσια που έχουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας.

 Τέλος, το λόγο πήρε ο διπλωμάτης της Αιγύπτου, ο οποίος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Αιγύπτου δείχνει να ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των γυναικών, αφού απέκτησαν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια κίνηση που αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη χώρα της Αιγύπτου.

  Της Τσαρπαλή Ναταλίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *