Ποια η ενέργεια του μέλλοντος;

της Ιωάννας Στογιαννάρη

Το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» η δεύτερη μέρα της μαθητικής προσομοίωσης επιτροπών του ΟΗΕ με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη». Οι μαθητές που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με θέμα την κλιματική αλλαγή εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να εκπονήσουν το σχέδιο γνώμης της επιτροπής τους. Παρόλα αυτά, επικράτησε ενθουσιασμός και ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Οι εργασίες ξεκίνησαν συνεχίζοντας την συντονισμένη συζήτηση της προηγούμενης ημέρας, με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία των χωρών. Ακολούθησε μία μη συντονισμένη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας οι διπλωμάτες έθεσαν τα θεμέλια για τη σύνταξη του Σχεδίου Γνώμης τους, με κύρια πρόταση την επίδραση της εκπαίδευσης πάνω στην περιβαλλοντική αγωγή και στην ανάπτυξη της οικολογικής ευσυνειδησίας. Έπειτα, εκφράστηκαν διάφορες θέσεις όσον αφορά τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή, η γεωθερμική και η αιολική στη θέση της βλαβερής για το περιβάλλον χρήσης ορυκτού άνθρακα. Αξιοσημείωτη ήταν η θέση της Ουκρανίας, πως «η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη μόνη λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής». Ερωτώμενη εάν αναλογίζεται ένα ενδεχόμενο δεύτερο Τσέρνομπιλ, η εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως τώρα η τεχνογνωσία είναι πολύ πιο αναπτυγμένη από ότι τη δεκαετία του 1980, και πως η Ουκρανία λαμβάνει όλα τα μέτρα ασφαλείας. «Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις άλλες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκτενώς απασχόλησε το Συμβούλιο η προσωπική δράση την οποία οφείλει να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά προκειμένου να προστατεύσει το περιβάλλον. Αναφέρθηκαν ως προτάσεις η ανακύκλωση, η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η συμμετοχή σε δράσεις αναδάσωσης και φυσικά η εκπαίδευση, εντός και εκτός σχολικών μονάδων.

Ακόμη, συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τους Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, το κατά πόσο αυτοί είναι αποτελεσματικοί και πώς κατά τη γνώμη των εκπροσώπων των χωρών μπορεί η δράση τους να γίνει ορθότερα. Η τήρηση των Διεθνών συνθηκών όπως αυτή που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2016 και το Πρωτόκολλο του Κιότο κρίθηκε πως σε πολλές χώρες πάσχει, και για αυτό προτάθηκε να παρθούν μέτρα με σκοπό τον εσωτερικό έλεγχο συμμόρφωσης με αυτές.

Τέλος, σε συντονισμένη συζήτηση εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, είναι ποικίλες. Έμφαση δόθηκε στην έννοια του «κλιματικού μετανάστη», στις ξαφνικές εναλλαγές της θερμοκρασίας σε ακραία ύψη αλλά και στις φυσικές καταστροφές όπως λόγου χάρη τα τσουνάμι εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Οι διπλωμάτες ολοκλήρωσαν το υπόμνημα τους, το οποίο εστάλη για διόρθωση και τους επιστράφηκε με αλλαγές. Με βάση αυτές, κλήθηκαν να προτείνουν την τροποποίηση, προσθήκη ή διαγραφή κάποιων από τις αρχικές προτάσεις τους προκειμένου να προκύψει το Σχέδιο Γνώμης τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, τα μέλη του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ψήφισαν υπέρ ή κατά του τελικού Σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε με πλήρη ομοφωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *