Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2020, οι επιτροπές ξεκίνησαν να ασχολούνται με την σύνταξη του σχεδίου γνώμης. Στην «Επιτροπή για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών», οι εμπειρογνώμονες της Ημερήσιας Διάταξης με θέμα «Το δικαίωμα των κοριτσιών και γυναικών στην εκπαίδευση» συνεργάστηκαν με μεγάλη ευκολία και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις ιδέες τους.
Οι διπλωμάτες άρχισαν δυναμικά και είχαν ενεργό ρόλο στις μη συντονισμένες συζητήσεις. Όλοι τους συμφωνούσαν στην παροχή ηλεκτρονικών συσκευών, και θεώρησαν απαραίτητη την ένταξη σεμιναρίων και μαθημάτων σχετικά με την ισότητα των φύλων στο σχολικό πρόγραμμα. Έδωσαν επιπλέον βάση στις συμπεριφορές και τις ιδεολογίες των καθηγητών, καθώς είναι απαράδεκτο στην σημερινή κοινωνία οι εκπαιδευτικοί να διακρίνουν τους μαθητές τους με βάση το φύλο τους. Οι εμπειρογνώμονες αποφάσισαν να υποστηρίξουν τα κορίτσια στο να ασχοληθούν περισσότερο με τις επιστήμες και τα μαθηματικά, καθώς και με τη τεχνολογία που απέφευγαν λόγω σεξιστικών στερεοτύπων. Ύστερα, απαραίτητη θεωρήθηκε η ύπαρξη ανοιχτών πανεπιστημίων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ενημερωτικών προγραμμάτων για όσες γυναίκες δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τελειώσουν την εκπαίδευση τους. Τέλος, επειδή λόγω του covid-19 και της καραντίνας πάρα πολλές γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή απλά βρίσκονται σε κακή ψυχική κατάσταση, θα δημιουργηθούν επιπλέον εθνικές τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.
Βέβαια, το σχέδιο γνώμης χρειαζόταν ακόμη μερικές τροποποιήσεις. Η Κίνα πίστευε πως έπρεπε να προστεθούν λύσεις σχετικά με τις τεχνικές δυσκολίες κατά την διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί διπλωμάτες συμφώνησαν αλλά υπήρχαν και μερικοί όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιαπωνία που κράτησαν ουδέτερη στάση. Μερικοί εμπειρογνώμονες πίστευαν πως ήταν αναγκαία κάποια συνταγματική αλλαγή ή κάποια διευκρίνιση. Μερικές χώρες σε κάποια θέματα, όπως ο Λίβανος, πίστευαν πως η διατύπωση ήταν λάθος και δινόταν η αίσθηση πως υπήρχε κάποια φυλετική διάκριση σε βάρος των γυναικών.
Η διαδικασία ήταν κουραστική, αλλά με σκοπό να μείνουν οι εμπειρογνώμονες ικανοποιημένοι έπρεπε να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές. Στο τέλος, οι χώρες κατάφεραν να πετύχουν αυτό που επιθυμούσαν, και μέχρι το βράδυ είχαν στα χέρια τους ένα καταπληκτικό σχέδιο γνώμης.
Της Άννας Χαραλαμπάκη
Leave a Reply