της Γεωργίας Καλύβα
Τρεις συντονισμένοι διάλογοι και ένα ανοιχτός πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα στην Επιτροπή για το Δικαίωμα των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Εκπαίδευση.
Αρχικά, στον ανοιχτό διάλογο η κάθε χώρα εξέφρασε την πολιτική της διάθεση πάνω στο θέμα. Ενδεικτικά, οι χώρες που υποστηρίζουν πως χρήζουν βελτίωσης είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες και ο Λίβανος. Η Κίνα, η Μαυριτανία και οι Μπαχάμες βρίσκονται στην μεσαία κατάταξη της ανισότητας ανάμεσα στα δυο φύλλα ενώ οι χώρες που οι άνδρες είναι ίσοι με τις γυναίκες στην εκπαίδευση είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Κούβα και το Περού.
Με την Αίγυπτο να καταθέτει πρόταση για συντονισμένη συζήτηση με θέμα τον «ρόλο της θρησκείας στην εκπαίδευση» ξεκίνησε και επίσημα ο πρώτος συντονισμένος διάλογος. Η συγκεκριμένη χώρα συμφώνησε με την Τουρκία καθώς ήταν οι μόνες που αντιστάθηκαν ηχηρά στο θέμα κατάργησης των θρησκευτικών μαθημάτων στα σχολεία όπως πρότεινε σε παρέμβαση της η Κίνα.
Άλλες χώρες όπως η Ελβετία πρότειναν διαχωρισμό της θρησκευτικής και της πολιτικής εξουσίας ενώ το Ισραήλ θεώρησε πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος στα «πιστεύω» του κάθε πολίτη. Επίσης, η Ιαπωνία τόνισε πως η εκπαίδευση δεν εντάσσεται στην σφαίρα επιρροής της θρησκείας.
Στη δεύτερη συντονισμένη συζήτηση με θέμα τη «βία των γυναικών» που προτάθηκε από την Τουρκία αναγνωρίστηκαν μεταξύ άλλων τα υψηλά ποσοστά βίας στις γυναίκες λόγω «παρερμηνειών» όπως ειπώθηκε του Κορανίου. Προτάθηκαν επίσης λύσεις όπως χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η Αίγυπτος ευαισθητοποιημένη για το εν λόγω θέμα εξαιτίας των καθημερινών εγχώριων περιστατικών που αντιμετωπίζει (βιασμοί, παζάρια γυναικών) πρότεινε λύσεις όπως σεμινάρια εκμάθησης σεβασμού προς τις γυναίκες από ειδικούς. Το Περού λόγω των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στη χώρα παρότρυνε τις γυναίκες να ορθώνουν το ανάστημα τους και να μιλούν. Σε αυτή την παρότρυνση συμφώνησαν και η Λιθουανία όπως και το Ισραήλ.
Στην τελευταία συντονισμένη συζήτηση προτάθηκε το θέμα «αλλαγή στερεοτύπων για την επίτευξη της ισότητας» από την Γαλλία. Οι περισσότερες χώρες πρότειναν διαφημίσεις με ηχηρά σποτάκια και αλλαγή των στερεοτύπων από τον Τύπο ή εφαρμογή ειδικών σεμιναρίων στην εκπαίδευση. Οι χώρες αυτές ήταν η Μαυριτανία, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Τουρκία. Η Κούβα και ο Λίβανος θέλησαν να παύσουν τα στερεότυπα ενώ οι Φιλιππίνες δεν δίστασαν να προτείνουν επαναπροσδιορισμό του Συντάγματος τους. Τέλος, η Ελβετία ενθάρρυνε την μεικτή εκπαίδευση και η Λιθουανία πρότεινε την εκμάθηση της ισότητας των γυναικών στα αγόρια μέσω σεμιναρίων.
Leave a Reply