Η υγεία των παιδιών είναι το μέλλον του πλανήτη

της Ελένης Γαϊτανίδου

Στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» στις 14 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη», η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του παιδιού στην Υγεία άρχισε τις εργασίες της με πρόταση εξακρίβωσης απαρτίας.

Διαπιστώθηκε η συμμετοχή 11 διπλωματών που εκπροσωπούν τις χώρες, Νορβηγία, Αυστρία, Αίγυπτο, Σλοβακία, Τυνησία, Ν. Αφρική, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσική Ομοσπονδία, Μπαχρέιν και Μονακό. Κάθε διπλωμάτης ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας του σχετικά με την υγεία του παιδικού πληθυσμού. Κοινή τοποθέτηση των χωρών ήταν η ύπαρξη υγειονομικής περίθαλψης των παιδιών με ηλικιακή διαβάθμιση, αλλά και η ύπαρξη περιθωρίων βελτίωσης. Αξιοσημείωτη ήταν η θέση της Ιαπωνίας, η οποία υποστήριξε πως το φαγητό αποτελεί τη βάση για την καλή υγεία των παιδιών. Πολιτική της άλλωστε είναι να εξασφαλίζει φαγητό για όλα τα παιδιά στο σχολείο.

Στη συνέχεια ακολούθησε συντονισμένη συζήτηση με θέμα τη δημιουργία νοσοκομείων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν στην οικονομική ενίσχυση των υπό ανάπτυξη χωρών και προχώρησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η συνεργασία με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, συνεργασία με ομάδες εθελοντών και οπωσδήποτε παροχή τεχνικής υποστήριξης για την υγειονομική κάλυψη των παιδιών.

Η δεύτερη συντονισμένη συζήτηση αφορούσε τον αγώνα κατά της κακής διατροφής με πρόταση της Νοτίου Αφρικής. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ποιότητα της τροφής ενώ παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη για παροχή βιολογικών τροφίμων, ποιοτικό έλεγχο τους καθώς και εξασφάλιση καθαρού νερού. Σε αυτά, οι διπλωμάτες δεν ξέχασαν να εστιάσουν στην ανάγκη για σωματική άσκηση ως προϋπόθεση για υγεία.

Επιπλέον, σε διάλογο τέθηκαν για συζήτηση τα θέματα της κοστολόγηση της περίθαλψης, ο ρόλος της τεχνολογίας και ο ρόλος της εκπαίδευσης. Ο προβληματισμός στράφηκε στο ρόλο της εκπαίδευσης με τους διπλωμάτες να συμφωνούν πως το σχολείο με τους μηχανισμούς του και τα εργαλεία του είναι ο πυλώνας για την ενημέρωση, τη διάδοση της γνώσης που σχετίζεται με την υγεία και τους εμβολιασμούς. Στην προσπάθεια της πολιτείας να υποστηρίξει την υγεία των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία αναφέρθηκε και η οικογένεια. Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε “η οικογένεια είναι απαραίτητος αρωγός, αν δεν υποστηρίξει την προσπάθεια, τότε αυτή κινδυνεύει να ναυαγήσει”.

  1. Νεφέλη Χουρμούζη

    Η συγγραφέας του άρθρου είναι η Ελένη η Γαιτανίδου. Η κα Χάτσιου είναι η καθηγήτρια, το mail της οποίας χρησιμοποιήθηκε για να σταλεί το κείμενο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *