Ισότιμη Εκπροσώπηση;

της Ιωάννας Στογιαννάρη

Το Σάββατο, πληθώρα εκπροσώπων παρουσίασε την κατάσταση της υπονόμευσης της γυναικείας εκπροσώπησης στη χώρα τους, με την Φιλανδία να αναφέρει χαρακτηριστικά «Αυτό που αποτελεί ζητούμενο σε άλλες χώρες, στη Φιλανδία αποτελεί παράδοση εδώ και δεκαετίες». Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εκπροσώπησης των δύο φύλων και αναφέρθηκαν ως φορείς με μεγάλη επιρροή, το κράτος, τα νομοθετικά όργανα, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η εκπαίδευση –οποιασδήποτε βαθμίδας- και το διαδίκτυο.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι ανισότητες που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο στον εργασιακό χώρο. Σημαίνουσα αναφορά έγινε και στη σύγκρουση των ρόλων της γυναίκας ως μητέρας και ως εργαζομένης. Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος της Κίνας να δήλωσε ότι «οι γυναίκες οφείλουν να διατηρούν και την εμφάνιση τους εάν θέλουν να αναρριχηθούν στον επαγγελματικό τομέα». Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του αυτή στα «Χρονικά ΜΡΔ».

Ακολούθησε ο χωρισμός των διπλωματών σε γκρουπ και η καταγραφή των προτάσεων τους. Όταν ρωτήθηκε για την εισαγωγή ενημερωτικών προγραμμάτων σε σχολεία ως ένα σχέδιο που θα ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας απαντά πως «στόχος δεν είναι η περιστασιακή και πρόχειρη αντιμετώπιση του αλλά η ριζική και βαθιά κατάργηση του, και αυτό δεν θα επιτευχθεί από τη μία μέρα στην άλλη». Εν συνεχεία οι διπλωμάτες ενώθηκαν σε μία ομάδα για να καταλήξουν στις οριστικές προτάσεις τους, ενώ μπήκαν στην τελική ευθεία για την εκπόνηση του γραπτού υπομνήματος τους.

Συζητήθηκε η πιθανότητα επιβολής στρατιωτικής θητείας και στις γυναίκες, ενώ ζήτημα αποτέλεσε η δυνατότητα επέκτασης του θεσμού χρηματοδοτούμενου συστήματος φύλαξης παιδιών στον εργασιακό χώρο, για την εξυπηρέτηση νέων μητέρων, ένα σύστημα που ήδη βρίσκει εφαρμογή σε χώρες όπως η Ελβετία. Τέλος συζητήθηκαν πιθανά κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε Διεθνείς και Διοικητικούς οργανισμούς προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό τους.

Μετά την τελική μορφοποίηση του γραπτού υπομνήματος ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας, από την οποία απείχε ο εκπρόσωπος του UN Women. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες με πλειοψηφία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *