Φυλετική Προπαγάνδα και Ρητορική Μίσους: Η ελευθερία κάποιου τελειώνει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου

της Εβελίνας Κεχαγιά

Η πρώτη συντονισμένη συζήτηση  της επιτροπής αφορούσε τα μέτρα αντιμετώπισης της φυλετικής προπαγάνδας με την συμβολή της εκπαίδευσης. Η αναμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων ώστε να αποκτήσουν πολυπολιτισμική προσέγγιση και εξονυχιστικός  έλεγχος  των εκπαιδευτικών από ένα σώμα αμερόληπτων εμπειρογνωμόνων, οι συζητήσεις και οι δραστηριότητες που προωθούν την θρησκευτική ανεκτικότητα, τα δημοκρατικά ιδεώδη και την συνεργασία είναι μερικές από τις δράσεις  που προτάθηκαν.Η εξάλειψη της φυλετικής προπαγάνδας, της οποίας η παρουσία στο διαδίκτυο είναι έντονη, και η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα περιορισμού της έκφρασης των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συζητήθηκε από τους εκπροσώπους των χωρών. Οι διπλωμάτες, σχολίασαν ότι η ανωνυμία των χρηστών αποτελεί κίνητρο για την ανεξέλεγκτη διατύπωση σχολίων με ρατσιστικό περιεχόμενο και προτάθηκαν μέτρα όπως η επιβολή ποινών στους παραβάτες.  Ο στενότερος έλεγχος του διαδικτύου, η κατάλληλη ενημέρωση από το σχολείο και η λήψη μέτρου από κρατικούς μηχανισμούς, που θα ελέγχουν και θα προστατεύουν τα παιδιά, επιλέχθηκαν ως οι πιο αποτελεσματικές λύσεις από τους περισσότερους εκπροσώπους.

Στην συνέχεια, ακολούθησε συντονισμένη συζήτηση με θέμα τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην εξάλειψης της φυλετικής προπαγάνδας. Η Τουρκία πρότεινε την ειδική επίβλεψη των Μ.Μ.Ε από την κυβέρνηση , τονίζοντας πως «η λογοκρισία είναι αναγκαία για την πρόληψη φαινομένων ρατσιστικής ρητορικής» ενώ οι υπόλοιπες χώρες διαφώνησαν με το επιχείρημα, ισχυριζόμενες πως κάτι τέτοιο καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των ανθρώπων.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την επιτροπή συσχετίζεται με τον ρόλο της οικογένειας στην εξάλειψη της ρητορικής μίσους. Ένας τρόπος αντιμετώπισης  που πρότεινε ο εκπρόσωπος της Μαυριτανίας ήταν η ίδρυση επιμορφωτικών φροντιστηρίων για τους γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στα πλαίσια της δια βίου μάθησης.

Συμπερασματικά, η πλειοψηφία των διπλωματών συμφώνησε στη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου της ρητορικής μίσους  που υποκινεί τη βία και υπονομεύει τη δημοκρατία. Σε ένα κλίμα αρμονίας και συνεργασίας προχώρησαν στην δημιουργία του τελικού σχεδίου γνώμης. Αφού ολοκληρώθηκε η σύνθεση του γραπτού υπομνήματος, έγινε δεκτή η πρόταση για γύρο διαδοχικών τοποθετήσεων, ακολουθούμενη από την ανάγνωση του σχεδίου γνώμης και τη διαδικασία των τροπολογιών. Τελικά,  το σχέδιο γνώμης ψηφίστηκε Ομόφωνα  μέσα σε συνθήκες πανηγυρισμού!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *