Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίο στα Εκπαιδευτηρία «ο Απόστολος Παύλος» έλαβε χώρα η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη”. Στη προσομοίωση αυτή παραβρέθηκαν μαθητές ως εκπρόσωποι χωρών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, οι οποίοι ανήκαν στην Eπιτροπή για το Δικαιώμα στη Ζωή. Υπήρξε πληθώρα εκπροσώπων, που διαπρέψαν και ξεχώρισαν για τη συμμετοχή τους, όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Μαυριτανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ουγκάντα, αλλά κι η Πορτογαλία.
Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των χωρών ανέλυσαν διάφορα θέματα, που σχετίζονταν με το δικαίωμα στη ζωή, όπως για παράδειγμα την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία, τις αμβλώσεις, τη θανατική ποινή, την κλιματική αλλαγή, την ευθανασία αλλά και για την αστυνομική βία, ως θέμα που προστέθηκε μετά την κρίση, που ξέσπασε λόγω ενός σχετικού πρόσφατου περιστατικού στο Χόνγκ Κονγκ.
Φλέγον θέμα, που συζητήθηκε πιο πολύ, ήταν το θέμα των αμβλώσεων,καθώς οι πολιτικές κάθε κράτους ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές διαφωνίες και συγκρούσεις. Άλλες χώρες ήταν απόλυτα σύμφωνες με τις αμβλώσεις, ενώ άλλες ήταν αυστηρώς αντίθετες. Οι πλειοψηφία των χωρών κράτησε θετική στάση ως προς την έγκρισή τους, δηλαδή η Ιταλία, η Φινλανδία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κι η Πορτογαλία. Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών υποστήριξαν την νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τόνισαν πως προέχουν τα δικαιώματα της μητέρας, ενώ επισήμαναν ότι αφού το έμβρυο δεν είναι ολοκληρωμένα σχηματισμένος ανθρώπινος οργανισμός, δεν υπολογίζεται ως αυτόνομος άνθρωπος με προσωπικά δικαιώματα. Έπειτα, οι υπόλοιποι εκπρόσωποι υποστήριξαν πως οι αμβλώσεις θα μπορούσαν, είτε να είναι παράνομες και να επιτρέπονται μόνο υπό ορισμένες συνθήκες, όπως σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, είτε να είναι επιτρεπτές, αλλά να μην επικροτούνται από το κράτος.
Αξίζει να αναφερθεί η στάση των δύο χωρών, που θεώρησαν απόλυτα παράνομες τις αμβλώσεις ήταν η Μαυριτανία κι η Ιαπωνία. Η στάση τους αυτή τους βέβαια δεν υπήρξε σοβαρό εμπόδιο στη διαμόρφωση του Σχεδίου Γνώμης της Επιτροπής, καθώς μετά από μερικές διαφωνίες και αρκετές υποχωρήσεις, ψηφίστηκε από όλους τους διπλωμάτες ότι για τις χώρες, που είναι σύμφωνες με αυτές, οι αμβλώσεις θα παρέχονται δωρεάν στις εγκυμονούσες, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιούνται από εγκεκριμένους γιατρούς, ενώ για τις χώρες που δεν είναι σύμφωνες, οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τους εκπροσώπους, ήταν η αστυνομική βία και η καταπάτηση του δικαιώματος στη ζωή, που όπως προαναφέρθηκε, το παρόν θέμα εντάχθηκε ξαφνικά στα θέματα συζήτησης της Επιτροπής μετά την κρίση, την οποία δέχθηκε. Φυσικά, πολλές χώρες συμφώνησαν ότι η αστυνομική βία είναι ανεπίτρεπτη και πως χρησιμοποιείται όχι μόνο ως μέσο εκφοβισμού, αλλά και για επίδειξη δύναμης στον πολίτη. Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η μικρή διαμάχη, που δημιουργήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της Τουρκίας και των ΗΠΑ εναντίων αυτού της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε ότι τέτοιου είδους βία δεν είναι αποδεκτή, ενώ ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως αν υπάρχει βία από αστυνομικά όργανα δεν γίνεται με κακές προθέσεις. Με αφορμή τις δηλώσεις τους αυτές, ο εκπρόσωπος της Ιταλίας, αφιέρωσε στις δύο χώρες τη φράση: «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», αναφερόμενος στον πόλεμο, που γίνεται στη Συρία, στον οποίο υπάρχει επέμβαση, τόσο από τη μεριά των ΗΠΑ, όσο κι από την μεριά της Τουρκίας.
Της Ανδρονίκης Καραΐσκου
Leave a Reply