Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια ” ο Απόστολος Παύλος ” πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” και συγκεκριμένα οι διαδικασίες της Επιτροπής για το Δικαιώμα του Παιδιού στην Υγεία.
Το θέμα, που τέθηκε και συζητήθηκε περισσότερο από την επιτροπή ήταν η παιδική παχυσαρκία. Ακούστηκαν οι παράγοντες, που οδηγούν σε αυτή, οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού που ακολουθούν και τέλος αποφασίστηκαν καποιοι τρόποι αντιμετώπισης.
Ξεκινώντας, η εμπειρογνώμονας της Ελλάδας επισήμανε τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας της χώρας της, το οποίο φτάνει το 44% για τα αγόρια και το 38% για τα κορίτσια. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε ότι κύριο αίτιο αυτή της κατάστασης είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω των κακών προτύπων, που προβάλλουν. Για παράδειγμα, διαφημίζουν μόνο σοκολάτες και αναψυκτικά, ενώ δε διαφημίζουν ποτέ υγιεινά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά.
Ευθύνες αποδόθηκαν και στους γονείς, οι οποίοι επειδή εργάζονται πολλές ώρες δεν έχουν την δυνατότητα να μαγειρεύουν. όπως θα έπρεπε για τα παιδιά τους. Με αποτέλεσμα, τα παιδιά να τρέφονται με ανθυγιεινά τρόφιμα και να παίρνουν περιττό βάρος.
Επίσης, ειπώθηκε ότι άλλος ένας παράγοντας, που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία είναι τα τρόφιμα που υπάρχουν στο κυλικείο του σχολείου. Στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα σχολεία, υπάρχουν μόνο ανθυγιεινά φαγητά, όπως κρουασάν και τυρόπιτες, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου φρούτα.
Στη συνεχεία, συζητήθηκε η περίπτωση στην οποία τα παιδιά τρώνε ανθυγιεινά στις κοινωνικές εκδηλωσεις όπως σε μια εθνική εορτή, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τα γενέθλια και οι ονομαστικές εορτές φίλων και συγγενών.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσαν και οι επιπτώσεις, που έχουν τα παιδιά, τόσο στη σωματική, όσο και στη ψυχική τους υγεία. Αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι αυτό της παχυσαρκίας, που δημιουργεί πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, άσθμα και διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα. Επιπλέον, παιδιά με παχυσαρκία πάσχουν από κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Από τα παραπάνω οι εμπειρογνώμονες οδηγήθηκαν στην ενθάρρυνση και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών συστημάτων αναφορικά με τη σύγχρονη επιδημία της παχυσαρκίας, μέσω της πραγματοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων, που αναδεικνύουν την αξία της σωστής διατροφής και τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ακόμη μία πρόταση είναι η μόνιμη παρουσία ιατρικού δυναμικού (διατροφολόγου) στις σχολικές μονάδες, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και η διοργάνωση διάφορων αθλητικών δραστηριοτήτων με σκοπό την κινητοποιήση των παιδιων και να τη μείωση της ενασχόλησής τους με τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Της Κοκολάκη Ιωάννα
Leave a Reply