Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα, η οποία κανείς δε γνωρίζει το πού μπορεί να καταλήξει. Προς το παρόν, αφού κατακάθισαν οι πρώτες εντυπώσεις, μπορούμε υποτυπωδώς να αξιολογήσουμε την εικόνα και τη συγκρότηση των «συμμαχιών» μεταξύ των διπλωματών, καθώς και τη συνάρθρωση των πολιτικών γραναζιών. Γενικά, η συμπλήρωση της πρώτης ημέρας του φετινού συνεδρίου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» άφησε στην πλειοψηφία της γνώμης μια θετική γεύση. Όμως, η ώρα της δεύτερης ημέρας έχει ήδη φτάσει και τα αποτελέσματά της θα φανούν άμεσα.
Ο στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή οι διπλωμάτες να περάσουν το μήνυμα ότι ήταν έτοιμοι, πιθανότατα υλοποιήθηκε. Την δεύτερη ημέρα όλοι κατέφθασαν έχοντας πλέον εξακριβωμένες τις απορίες τους και τα ζητήματα, που τους απασχολούσαν, αλλά και με περισσότερη όρεξη καθώς οι αποφάσεις της δεύτερης ημέρας θα αποτελούσαν και τα ψηφίσματα του σχεδίου γνώμης. Αυτό φάνηκε και από τις ουσιαστικές και ολοκληρωμένες συζητήσεις τους. Συνολικά οι ομαδικές συζητήσεις τους ήταν έξι, με την καθεμία να αναλύει ένα συγκεκριμένο ζήτημα όπως «Το ζήτημα της ελευθερία της έκφρασης στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης».
Το παραπάνω ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τους διπλωμάτες και συγκεκριμένα ο διπλωμάτης της Ιαπωνίας εξέφρασε θερμά την άποψή του, λέγοντας ότι η «ελευθερία της έκφρασης στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης» αποτελεί την ταυτότητα του κάθε λαού αλλά και την έκφραση των ιδανικών και των αρχών της Ιαπωνίας. Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος προασπίστηκε το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης μέσω της τέχνης, αλλά εξέφρασε και την άποψη της, αναφερόμενη σε προπαγανδιστικά δείγματα τέχνης τονίζοντας ότι πρέπει να καταστραφούν. Επίσης, ο διπλωμάτης της Αιγύπτου με μία καυστική δήλωση αναφέρθηκε στην χώρα της Τουρκίας λέγοντας ότι μπορεί οι δύο χώρες να ακολουθούν την ίδια πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση, καθώς η ίδια η διπλωμάτης της Τουρκίας θεώρησε προσβλητική για τη χώρα της, τη δήλωση του Διπλωμάτη της Αιγύπτου και εντελώς αντίθετη με τα πρότυπα της Διπλωματικής Δεοντολογίας.
Μετά τον διαπληκτισμό μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου ξεκίνησαν οι συζητήσεις περί του Σχεδίου Γνώμης, το οποίο θα είχε ως απόλυτη αρχή τον σεβασμό των εθνικών πολιτικών κάθε χώρας. Γι ‘ αυτό το λόγο ψηφίστηκε ένα Σχέδιο Γνώμης βασισμένο στην επιμόρφωση των πολιτών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα με εισηγητή το διπλωμάτη των Ηνωμένων Πολιτειών, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία, το σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, αλλά και στην κατασκευή ενός ειδικού «αλγορίθμου» σε ιστοσελίδες, ο οποίος θα λειτουργεί με σκοπό να εντοπίζει και να απαλείφει το προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο.
Εν κατακλείδι, ένας κύκλος άρχισε με τις εισηγήσεις ορισμένων διπλωματών και συνεχίστηκε με την ψήφιση συγκεκριμένων νομοθετημάτων .Ο στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή η νέα γενιά διπλωματών να περάσει εύκολα το μήνυμα ότι ήταν έτοιμη, πιθανότατα υλοποιήθηκε.
Της Μαριάννας Πέιου
Αλεξία Αλεξίου
Εξαιρετικό!
Δημήτρης
Μπράβο κορίτσι μου!