Βιοπορισμός, ένας συνεχής αγώνας για τα ΑΜΕΑ

της Ελένης Μακέδου 

Ένας νέος κύκλος συζητήσεων στην Επιτροπή για το Δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία στην Εργασία και την Απασχόληση ολοκληρώθηκε, μετά από μια συνεχή ροή συντονισμένων και μη συζητήσεων. Οι διπλωμάτες κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα με αρκετούς από αυτούς να θέτουν τις απόψεις τους σχετικά με την
απόρριψη των βιογραφικών των ΑΜΕΑ από τους εργοδότες.

Η Σερβία αναφέρθηκε στα αίτια, και συγκεκριμένα στον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις. Έπειτα ο λόγος δόθηκε στην εκπρόσωπο της Δημοκρατίας της Κορέας η οποία αναφέρθηκε στην θέσπιση νόμου για την υποχρεωτική πρόσληψη ΑΜΕΑ στον ιδιωτικό τομέα. Στην συνέχεια η εκπρόσωπος της Νιγηρίας μίλησε για χορηγίες που θα μπορούσαν να δοθούν στις επιχειρήσεις  που θα συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία.

Μετέπειτα οι διπλωμάτες προχώρησαν σε νέα συντονισμένη συζήτηση με θέμα την αναπηρική σύνταξη. Άπαντες οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν στην σημαντικότητα της αναπηρικής σύνταξης, με τον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας να την αποκαλεί ηθική υποχρέωση του κάθε κράτους. Οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία είναι πολλές και πολυδάπανες, οι ευκαιρίες για εργασία ελάχιστες και τα έξοδα πολλά, για τους λόγους αυτούς η αναπηρική σύνταξη θεωρείται απαραίτητη.

Ενδιαφέρον θέμα διαπραγμάτευσης αποτέλεσαν και οι απαραίτητες προσαρμογές στους χώρους εργασίας. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες να κινηθούν και να εργαστούν σε στενούς χώρους, με μικρά περάσματα, ογκώδη και ακατάλληλα έπιπλα και ακατάλληλη πρόσβαση. Έτσι κάποιες τροποποιήσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις των χώρων εργασίας είναι περισσότερο από απαραίτητες. Μόνον έτσι η πρόσβαση καθώς και η αποτελεσματική εργασία των ΑΜΕΑ θα είναι εφικτή.

Επιπροσθέτως, σημαντική θέση στην επαγγελματική αποκατάσταση των ΑΜΕΑ καταλαμβάνει η αυτοαπασχόληση συμπεριλαμβανομένης και της επιχειρηματικότητας. Η εκπρόσωπος της Ταϊλάνδης τεκμηρίωσε την αξία της επιχειρηματικότητας για την απασχόληση και την σταδιοδρομία των ατόμων με αναπηρίες. Από την στιγμή που η αναπηρία δεν είναι νοητική η ανάπτυξη μιας υγιούς επιχείρησης είναι εφικτή. 

Τέλος αναφέρεται πως το Νομοσχέδιο πέρασε ομόφωνα με όλα τα κράτη να συμφωνούν εν μέρη ή πλήρως
με αυτό. Κάπως έτσι έληξαν οι εργασίες εντός της Επιτροπής και ένα πλήρες διήμερο έφτασε στο τέλος του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *