Το κλείσιμο ενός υπέροχου κύκλου συνεδριάσεων

της Άννας Παπαδημητροπούλου

Η τρίτη μέρα του συνεδρίου βρήκε όλους τους Συμμετέχοντες να δίνουν το “παρών” στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Για πρώτη φορά όλοι συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο. Δημοσιογράφοι, Εθελοντές, Προεδρεία με τις Επιτροπές τους, Μέλη της Οργανωτικής και Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα χαράς και συγκίνησης που προέκυψε από τη λήξη ενός τριημέρου παραγωγικών και γόνιμων διαλόγων για ζητήματα που αφορούν όλους, ξεκίνησε η παρουσίαση των αποφάσεων των Επιτροπών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κάλεσαν τους εκπροσώπους της κάθε μίας από τις 25 επιτροπές για να ανακοινώσουν μπροστά στην Ολομέλεια τις λύσεις που αποφάσισαν να εφαρμόσουν, αλλά και για να παραδώσουν τα βραβεία της εύφημου μνείας και του καλύτερου αγορητή κάθε Επιτροπής. Οι αποφάσεις, οι οποίες διαβάστηκαν είχαν προκύψει κατόπιν ψηφοφορίας από τους διπλωμάτες της κάθε επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, τα ψηφίσματα των διπλωματών περιλάμβαναν την ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο των πολιτών όσο και των μαθητών, την ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των ατόμων με ειδικές ικανότητες, της προώθησης του εθελοντισμού και της δράσης των ΜΚΟ, καθώς και την προβολή κατάλληλων επιμορφωτικών προγραμμάτων και δράσεων από τα ΜΜΕ και κυρίως το διαδίκτυο. Εκτός από τα παραπάνω, οι εμπειρογνώμονες της κάθε Επιτροπής ανέφεραν και αποφάσεις που αφορούσαν πιο εξειδικευμένα τη δράση τους.

Μεταξύ των πιο πρωτότυπων και εύστοχων επιχειρημάτων που εκφωνήθηκαν, ήταν της Επιτροπής για το Δικαίωμα στο Νερό, η οποία πρότεινε την ισάξια κατανομή νερού με κάποια έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, τον πολύπλευρο έλεγχο άντλησης υδάτων με σκοπό τη μείωση άσκοπης κατανάλωσης, αλλά και την παροχή νερού στους αδυνάτους προερχόμενη από αποκολλημένα παγόβουνα της Ανταρκτικής.

Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων τόνισε τη σημασία της ουδέτερης στάσης που θα πρέπει να τηρούν τα ΜΜΕ απέναντι στις διάφορες εθνικότητες, ώστε να αποφευχθεί κάθε πολιτική μίσους. Προώθηση ενός μαθητοκεντρικού χαρακτήρα εκπαίδευσης πρότεινε η Επιτροπή για το Δικαίωμα του Παιδιού στην Ανάπαυση και το Παιχνίδι, καθώς και τη θέσπιση ενός παρατηρητηρίου για την εξασφάλιση της μη καταπάτησης των δικαιωμάτων του παιδιού.

Όσον αφορά τις Επιτροπές για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενδιαφέρουσα υπήρξε η πρόταση της Επιτροπής για το Δικαίωμα του Παιδιού στην Υγεία, η οποία προωθεί τη χορήγηση υγιεινών γευμάτων στους μαθητές και την ενίσχυση του μαθήματος της φυσικής αγωγής. Η Επιτροπή για την Ισότιμη Εκπροσώπηση των Δύο Φύλων με τη σειρά της τόνισε τη σημασία της αναφοράς από τα ΜΜΕ και των δύο φύλων των επαγγελμάτων και την προώθηση καμπανιών ώστε για καμία γυναίκα να μην υπάρχει δίλλημμα μεταξύ της εργασίας και της οικογένειας.

Ιδιαίτερα εύστοχα ήταν και τα ψηφίσματα της Επιτροπής για τη Γυναίκα Πρόσφυγα με την εμπειρογνώμονα να συστήνει την σύντομη απόδοση δεύτερης υπηκοότητας για τις γυναίκες πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες ή εγκύους από την χώρα υποδοχής.

Το κλείσιμο της παρουσίασης των αποφάσεων όλων των Επιτροπών οδήγησε την Ύπατο Αρμοστή να εκφωνήσει λόγο μεστό και εγκάρδιο που να χαιρετίζει τις αποφάσεις δίνοντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Καταδικάζοντας την ανισότητα και την αδικία και τονίζοντας πως «η κραυγή είναι ίδια σε κάθε γλώσσα» κλείνει ένας υπέροχος κύκλος συνεδριάσεων που θα αποτελέσει για όλους αδιαμφισβήτητα μια αξέχαστη εμπειρία. Ραντεβού του χρόνου στο ΜΡΔ 2019!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *