Στο πλαίσιο των Εργασιών στην Επιτροπή για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, με Ημερήσια Διάταξη «Το Δικαίωμα στην ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων», οι διπλωμάτες συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση, εξέφρασαν επιχειρήματα με προοπτική εφαρμογής και εξέλιξης, αλλά και επικράτησε η διάθεση για διαπραγμάτευση και συζήτηση.
Αρχικά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατατέθηκε προς συζήτηση η θρησκεία και η επιρροή της. Αμέσως, οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων βομβάρδισαν τη διαδικτυακή αίθουσα, ενώ οι διαξιφισμοί δεν άργησαν να κάνουν τη παρουσία τους. «Σάκος του Αιόλου» αποτέλεσε το ζήτημα της μπούρκας, κοινώς μαντίλας, μεταξύ Αυστρίας και των Ανατολικών χωρών. Βασική διαφορά αποτέλεσε η απόδειξη πίστης στον Αλλάχ ή παραδοχή της αντρικής κυριαρχίας και υποταγής. Πιθανές λύσεις, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι η ένταξη σχολικών βιβλίων στο εκπαιδευτικό σύστημα που εξισώνουν τη θέση ανδρών και γυναικών στη κοινωνία, καθώς και η δημιουργία εκστρατείας μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών.
Εν συνεχεία, αναλύθηκε το ζήτημα της πρόσβασης αλλά και της μεταχείρισης των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ευρέως γνωστή ως covid-19, ενθαρρύνθηκε η τηλεργασία και η προβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, προτάθηκε η μοριοδότηση γυναικών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, για να απορροφηθούν άμεσα και να ανταπεξέλθουν μέσα σε μια κοινωνία που καθημερινά δοκιμάζεται. Φυσικά, έγινε λόγος και για την αμοιβή – άλλωστε, εδώ αποσκοπεί και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου.
Συνοψίζοντας, η θέση της γυναίκας υποστηρίχθηκε μέσα από λογικές προτάσεις και επιχειρήματα. Οι νεαροί μαθητές, από κάθε σημείο της Ελλάδος, φάνηκαν να σέβονται την ανθρώπινη αξία και να επικροτούν τον υγιή διάλογο. Σε περιπτώσεις που τα πνεύματα οξύνθηκαν, κάποιοι μερίμνησαν για την άμβλυνση των αντιθέσεων και την επικράτηση της λογικής.
της Κωνσταντίνας Δημτσίκου
Leave a Reply