Με πρωτάκουστες απόψεις και ομαδικό πνεύμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2020, η διαδικτυακή συνάντηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, με Ημερήσια Διάταξη «Αφύπνιση της Κοινωνίας». Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι-εμπειρογνώμονες από πολλά κράτη-μέλη(Νορβηγία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ιαπωνία,Λιθουανία, Κίνα, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία και Ουγγαρία), όλοι πρόθυμοι να καθίσουν στο στρογγυλό τραπέζι των συζητήσεων και να καταθέσουν την άποψη τους.
Αρχικά, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις αναφορικά με την ιδρυματοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με κύριο αίτημα το πώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να απαλλαχθούν από διακρίσεις σε βάρος τους. Η εκπρόσωπος-εμπειρογνώμονας της Γαλλίας δήλωσε πως θα ήταν μια καλή κίνηση να προσληφθούν ψυχολόγοι για να μιλήσουν στους γονείς που τοποθετούν τα παιδιά τους σε ίδρυμα. Μια άλλη πρόταση που έγινε από πολλούς εκπροσώπους, όπως της Δανίας,της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Γαλλίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν η ενημέρωση με διάφορους τρόπους όπου είναι εφικτό. Συγκεκριμένα, από τον εκπρόσωπο της Ουγγαρίας προτάθηκε ο προγραμματισμός ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και από την εκπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και της Ιαπωνίας αντίστοιχα, προτάθηκε η ένταξη ενός μαθήματος στις σχολικές μονάδες που θα αναφέρεται στα ΑμεΑ. Επίσης, η εκπρόσωπος της Λιθουανίας τόνισε πως μέσα από το ίδρυμα δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις δεξιότητές τους και έτσι απομονώνονται από την κοινωνία. Επιπλέον, μέσω μιας εκστρατείας με τα ΜΜΕ, οι τηλεθεατές, οι αναγνώστες και οι ακροατές θα πληροφορηθούν για την ορθή στάση απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και συγκεκριμένα οι ΑμεΑ πρόσφυγες. Μέσω μιας συντονισμένης συζήτησης, αρχικά, πήρε τον λόγο η εμπειρογνώμονας της Γαλλίας λέγοντας πως η πρόσληψη διερμηνέων θα βοηθήσει στην υποστήριξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων στο αστικό περιβάλλον. Ύστερα, ο εκπρόσωπος της Ιαπωνίας πρότεινε τη δημιουργία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην οποία θα περιλαμβάνονται γιατροί για την ιατρική περίθαλψη και δάσκαλοι για την μόρφωση τους . Πολλοί εκπρόσωποι των χωρών όπως της Γερμανίας της Δανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμφώνησαν με αυτή την πρόταση, έχοντας τη Ρωσική Ομοσπονδία να προσθέτει ότι μπορούν να οργανωθούν συσσίτια και συγκεντρώσεις με ομιλητές για ψυχολογική και υλική στήριξη των προσφύγων. Τέλος, η εκπρόσωπος της Κίνας επισήμανε πως σημαντικό κομμάτι είναι η έμφαση στα ΜΜΕ για προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε ήταν η αφύπνιση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών για τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών ΑμεΑ. Ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας μίλησε για εκπαιδευτικά σεμινάρια δασκάλων ώστε να ξέρουν και να συμβουλεύουν τους γονείς, αλλά και να χειρίζονται ορθά τους μαθητές με δυσκολίες.Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δανίας, της Κίνας και της Γαλλίας συμφώνησαν.
Όλες οι απόψεις που ακούστηκαν από τους εκπροσώπους ήταν σχεδόν ομόφωνες, γι’αυτό και γράφτηκαν στο σχέδιο γνώμης που στάλθηκε στην Ύπατο Αρμοστή. Οι διαφωνίες ήταν μερικές λεπτομερείς που στο τέλος επιλύθηκαν, λόγω του ήπιου κλίματος που επικρατούσε, αλλά και της αγαστής συνεργασίας των εκπροσώπων με το προεδρείο.
Εν κατακλείδι, τονίστηκε ότι μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση, ο κόσμος μπορεί να ευαισθητοποιηθεί και να αντιληφθεί πως μπορούμε να συνυπάρξουμε με αυτά τα άτομα που απλώς χρειάζονται μια ειδική μεταχείριση, αλλά είναι ίσα και αντάξια με τους υπόλοιπους!
Της Νικολέττας Λουκά
Leave a Reply