Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παπαχρήστου: Δημιουργό του «Teens4greece» | ΜΡΔ 2019

posted in: Τελευταία Νέα | 0

Η Δημοσιογραφική Ομάδα του ΜΡΔ 2019 ήρθε σε επαφή με έναν από τους παλιούς διπλωμάτες του συνεδρίου μας, τον Κωνσταντίνο Παπαχρήστου, τον δημιουργό, πλέον, του πρώτου Think Tank για εφήβους «Teens4greece». Συζήτησε μαζί του γι’ αυτήν την αξιέπαινη ιδέα του και έμαθε περισσότερα για όλα όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Ας δούμε, όμως, τι δήλωσε ο ίδιος:

Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας.

Tο όνομα μου είναι Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, είμαι 17 χρονών και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Από το 2017 μετακόμισα στην Αγγλία με τους γονείς μου και από φέτος είμαι πρωτοετής φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Warwick, όπου σπουδάζω Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις.

Είμαι ο δημιουργός του πρώτου think tank για εφήβους «Teens4greece», μέλος του πρώτου Συμβουλίου για Παιδιά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Eurochild, Child Advisor στον OHE του οργανισμού Child Rights Connect και συμμετέχω σε διάφορα projects που σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών.

Ποια ήταν η αρχή, που σας οδήγησε αργότερα στη δημιουργία του πρώτου think tank για εφήβους, «Teens4greece»;

Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε στην Ελλάδα της κρίσης, σε ένα τοξικό πολιτικά περιβάλλον. Παρακολουθούσα τις εξελίξεις στη χώρα μας στην τηλεόραση, διάβαζα τα social media, άκουγα τις συζητήσεις των μεγάλων και όλοι μιλούσαν για τα προβλήματα και όχι για τις λύσεις. Έλειπε η αισιοδοξία, η ελπίδα για κάτι καλύτερο. Όταν, λοιπόν, στο πλαίσιο ενός μαθήματος στο σχολείο μας ζητήθηκε να κάνουμε μία εργασία σε ένα θέμα επιλογής μας, μου ήρθε η ιδέα του «Teens4greece».

Σκέφτηκα ότι εμείς οι νέοι χρειαζόμασταν ένα χώρο, όπου ελεύθερα να μπορούμε να εκφράζουμε την άποψη μας.  Για προφανείς λόγους, επέλεξα ο χώρος αυτός να είναι το internet και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «Teens4greece».

Μιλήστε μας για το «Teens4greece», και αρχικά, για το τι ακριβώς είναι ένα think tank, ένας όρος που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται πιο διαδεδομένος στη χώρα; Ποιος είναι ο στόχος του και πως λειτουργεί;

Ένα think tank ή μια δεξαμενή σκέψης αφορά έναν όμιλο σκέψης ή μια ομάδα εργασίας, η οποία ασχολείται με την αντιμετώπιση  κάποιων ζητημάτων. Με αυτή την έννοια, το «Teens4greece» είναι το πρώτο online think tank για εφήβους. Στην ουσία αποτελείται από μια ιστοσελίδα και ένα forum, όπου οι νέοι συζητούν μεταξύ τους θέματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τα προβλήματα της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι θέματα συζήτησης: Παιδεία, Απασχόληση και Επαγγελματική Αποκατάσταση, Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, Μεταναστευτικό, Περιβάλλον, Κοινωνία.

Το σημαντικότερο, όμως, στη λειτουργία του «Teens4greece» είναι ότι στοχεύουμε στην εξεύρεση λύσεων. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λύσεις και όραμα, κάτι που πιστεύω πως έχει η νέα γενιά.  Αυτό το όραμα ζητώ από τους νέους να καταθέσουν στο «Teens4greece».

Πώς φτάσατε στο σημείο που είστε σήμερα; Σας βοήθησε κάποιος σε αυτήν την πορεία σας;

Καταρχάς δεν θεωρώ ότι έχω φτάσει σε κάποιο σημείο. Συνεχώς ανακαλύπτω νέα πράγματα και νέες προεκτάσεις του project, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι είναι ανεξάντλητο.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι όταν δημιούργησα το «Teens4greece» δεν περίμενα ότι θα έχει τόση απήχηση, έτσι το ξεκίνησα μόνος μου στην αρχή. Στην πορεία βρέθηκαν αρκετοί που πίστεψαν στην ιδέα του «Teens4greece» και αγκάλιασαν την προσπάθεια. Από τους δημοσιογράφους που δημοσίευσαν την ιστορία μου, την εταιρεία που βοήθησε στη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας, τους ambassadors και τους mentors μέχρι και τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζομαι που βοήθησαν να ξεφύγει το «Τeens4greece» από τα ελληνικά σύνορα, να παρουσιαστεί στον ΟΗΕ και να κερδίσει μια υποψηφιότητα για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019.

Έχετε λάβει ποτέ μέρος σε κάποια μαθητική ή φοιτητική προσομοίωση; Θεωρείτε ότι σας βοήθησε σε κάποιο κομμάτι της επαγγελματικής σας ζωής;

Έχω λάβει μέρος σε αρκετές μαθητικές προσομοιώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συμμετείχα, μάλιστα, και στη προσομοίωση «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» την πρώτη χρονιά που έγινε το συνέδριο, το 2016. Πιστεύω ότι οι προσομοιώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί βάζουν τους μαθητές σε μια διαδικασία να εμβαθύνουν σε σημαντικά διεθνή θέματα και να ευαισθητοποιηθούν. Σου μαθαίνουν, επίσης, να αξιολογείς και να βλέπεις τα θέματα από διαφορετικές οπτικές. Με λίγα λόγια σου αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Θα ήθελα, συνεπώς, να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας, καθώς πιστεύω ότι βοηθάτε αρκετά παιδιά μεταξύ αυτών και εμένα, να ανακαλύψουν καλύτερα τον κόσμο και να αγωνιστούν για να τον αλλάξουν.

Έχετε κάποιον μελλοντικό στόχο ή κάποιο όνειρο που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;

Ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους είναι σίγουρα η εξέλιξη του «Teens4greece» σε ένα παγκόσμιο project, όπου παιδιά από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν και θα ανταλλάζουν απόψεις για το πώς μπορεί ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος. Το όνειρο μου, όμως, είναι το να μπορούμε εμείς οι νέοι να συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα στη λήψη των αποφάσεων και η φωνή μας να ακούγεται, οπότε θα κάνω ότι μπορώ για να το υλοποιήσω.

Μάθετε περισσότερα για το έργο του Κωνσταντίνου και το «Teens4greece» στο: https://teens4greece.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *