Συνέντευξη με την εμπειρογνώμονα της Αιγύπτου στην Επιτροπή για το Δικαίωμα στην Ελευθερία Σκέψης, Συνείδησης και Θρησκείας

Η μαθήτρια Πελαγία Καφαλούκου, γνωστή και ως «Αίγυπτος» τις ημέρες του ΜΡΔ στην Επιτροπή για το Δικαίωμα στην Ελευθερία Σκέψης, Συνείδησης και Θρησκείας, παραχώρησε συνέντευξη για την εμπειρία της ως διπλωμάτης.

Έχοντας φτάσει στην τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, ποια είναι η τελική εντύπωση που σου δημιούργησε;

 «Γενικά, θεωρώ πως είναι μια πάρα πολύ καλή εμπειρία, την οποία πρέπει να αποκτήσουν όλα τα παιδιά της γενιάς μας. Το σημαντικότερο είναι ότι μαθαίνεις να κάνεις διάλογο, δηλαδή να σέβεσαι το συνομιλητή σου και να τον ακούς μέχρι να ολοκληρώσει χωρίς να τον διακόπτεις. Ακόμη, σου δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθείς για την πολιτική και τον τρόπο διακυβέρνησης πολλών χωρών, με αποτέλεσμα να μαθαίνεις περαιτέρω πώς να είσαι ενεργός πολίτης. Θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε κάθε μαθητή!»

Πως θα περιέγραφες ότι κύλησε η διαδικασία στην Επιτροπή σου αυτές τις 2 ημέρες; 

  «Με βάση τη δική μας Επιτροπή, θεωρώ πως το Προεδρείο μας ήταν εξαιρετικά αντικειμενικό, τυπικό, σωστό αλλά και φιλικό προς εμάς, καθώς δε μας κόμπλαραν και μας ενθάρρυναν να μιλήσουμε. Είναι πολύ καλό το ότι είναι φοιτητές, γιατί είναι κοντά στην ηλικία μας και, ταυτόχρονα, μας αντιμετωπίζουν και τους αντιμετωπίζουμε ως συνεργάτες.»

 Μετά από αυτή την βιωματική εμπειρία σε ρόλο ενός διπλωμάτη, θα  έβλεπες τον εαυτό σου στο μέλλον σε κάποιο σχετικό επαγγελματικό κλάδο;

 «Επειδή ακριβώς βλέπω τον εαυτό μου στο μέλλον σε κάποιο αντίστοιχο τομέα, ήρθα στο ΜΡΔ. Θέλω να σπουδάσω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και γενικά με ενδιαφέρουν πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα από τα όνειρά μου!»

 Τέλος, πως αισθάνεσαι μετά τη βράβευσή σου με το βραβείο του αγορητή; Το περίμενες;

 «Περίμενα ότι θα είμαι από τους υποψηφίους, αλλά δεν περίμενα να το κερδίσω. Γενικά, προτιμώ να μην το θεωρώ σίγουρο ότι θα πάρω κάποια διάκριση, διότι αν δε συμβεί, απογοητεύεσαι. Χάρηκα πολύ με το βραβείο, γιατί συμμετείχα και ήταν κάποιου είδους ανταμοιβή!»

Της Έλενας Καλογερίδου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *