Ως δημοσιογράφος στην Επιτροπή για «Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», στο φετινό συνέδριο “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” είχα την τιμή να μου παραχωρήσει η Διπλωμάτης της Τουρκίας μια ολιγόλεπτη, αλλά ουσιαστική συνέντευξη την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Ευχαριστώ και προσωπικά την Κατερίνα Τσαλή από το πρώτο ΓΕΛ Πανοράματος για την συγκεκριμένη συνέντευξη. Της εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πετύχει τους μελλοντικούς της στόχους!
Με ποια λέξη θα ορίζατε το φετινό συνέδριο Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη και γιατί;
“Ρηξικέλευθο, γιατί πιστεύω ότι το «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» αποτελεί κάτι καινούργιο και πρωτοπόρο. Μέχρι πρότινος απ’ όσο γνωρίζω δεν υπήρχε κάποιο παρόμοιο στην χώρα μας που να επιτρέπει την συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα.”
Από το 1-10 πως θα αξιολογούσατε την εμπειρία σας στο φετινό συνέδριο Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη ;
“Εφόσον είναι και η τελευταία ημέρα σίγουρα με 10!”
Αναφέρατε αρκετές φορές κατά την διάρκεια του συνεδρίου ότι ο ΟΗΕ φέρνει τα κράτη πιο κοντά μεταξύ τους , για ποιο λόγο υποστηρίξατε την συγκεκριμένη άποψη;
“Αρχικά, πιστεύω ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να συνυπάρξουν τα κράτη είτε αρμονικά είτε όχι μεταξύ τους και να μοιραστούν τις απόψεις τους. Επίσης, πιστεύω ότι βοηθάει τα κράτη να λύσουν τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές τους. Αποκτούν θεωρώ το ίδιο σύστημα.”
Γνωρίζουμε ότι εκπροσωπούσατε την Τουρκία και έπρεπε να θέσετε μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αποτελεί μάλιστα επίκαιρο και αμφιλεγόμενο για την χώρα σας . Ποιοι κατά την γνώμη σας ήταν οι κύριοι σύμμαχοι σας καθ όλη την διάρκεια του συνεδρίου ;
“Λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ανατολής στην επιτροπή, θεωρώ ότι η Αίγυπτος και η Τυνήσια, ενδεχομένως και το Ισραήλ έχουν πολιτική πιο κοντά με την χώρα που εκπροσωπώ, δηλαδή την Τουρκία.”
Αναφέρατε επίσης στην αρχή του συνεδρίου ότι δεν κρίνεται απαραίτητο από την πλευρά της Τουρκία να ψηφιστεί κάποιος άλλος νόμος περί του ζητήματος για την ελευθερία της έκφρασης, γιατί υποστηρίξατε την συγκεκριμένη άποψη;
“Είναι ευρέως γνωστό ότι η Τουρκία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για συλλήψεις δημοσιογράφων και εκδοτών και απ’ όσο γνωρίζω το ΕΚ της έχει προτείνει ρύθμιση για κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Η Τουρκία όμως έχει ήδη κατοχυρωμένο στο σύνταγμα της ειδικό νομοσχέδιο που αναγνωρίζει το δικαίωμα την ελευθέριας της έκφρασης , ωστόσο κυριαρχεί μια μικρή αλλά συστηματική λογοκρισία οπότε θεωρήσαμε μη απαραίτητο την ψήφιση κάποιου νέου νόμου αλλά τον περιορισμό της λογοκρισίας.”
Άρα θεωρείτε ότι δεν απαγορεύετε στον κόσμο να εκφέρει ελεύθερα την άποψη χωρίς επιπτώσεις του αλλά υπάρχει μια ομάδα που στρέφεται έναντι του προέδρου και της κυβέρνησης;
“Θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εκφράζουν την άποψή τους λίγο λανθασμένα κατά το σύνταγμα της Τουρκιάς, δηλαδή δεν την εκφράζουν διπλωματικά αλλά με σκοπό να αφυπνίσουν τους πολίτες να εξεγερθούν έναντι της κυβέρνησης.”
Της Μαριάννας Πέιου
Leave a Reply