Σημερινή μας στάση στη γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη είναι ο όμορφος θολωτός ναός του 4ου αιώνα -η Ροτόντα. Απομένουν μόλις 4 ημέρες για την έναρξη του Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη (ΜΡΔ 2016), της 1ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου!
Μετά την Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430, η πόλη μετατράπηκε σταδιακά από ένα κέντρο του χριστιανικού πολιτισμού σε μία εστία οθωμανικής-ισλαμικής κουλτούρας. Μιναρέδες υψώθηκαν δίπλα στις εκκλησίες, οι οποίες σταδιακά μετατρέπονταν σε τζαμιά. Έτσι έγινε και στη Ροτόντα, ο μιναρές της οποίας σώζεται μέχρι και σήμερα, μερικώς κατεστραμμένος από τον μεγάλο σεισμό του 1978. Αν και υπήρξαν βίαιοι εξισλαμισμοί, οι χριστιανοί είχαν το δικαίωμα να διατηρήσουν την πίστη τους, με την καταβολή του βαρύτατου κεφαλικού φόρου -το γνωστό χαράτσι.
Ο ναός του 4ου αιώνα προοριζόταν για ναός του Διός. Λόγω μη χρήσης του, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην πορεία ωστόσο εξισλαμίστηκε, ενώ πλέον είναι -εκτός από ιερός ναός- ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο με τεράστια πολιτισμική αξία. Μέσω της ταραχώδους πορείας του, μας έδειξε εμπράκτως την βαθιά ανάγκη των ανθρώπων να χαρακτηρίζονται με βάση την πίστη τους.
Το Δικαίωμα στην Ανεξιθρησκεία δεν ήταν πάντα τόσο αυτονόητο. Εσύ το ήξερες;
Π Νάσκου-Περράκη
Η Ροτόντα είναι το κατ εξοχήν διαπολιτισμικό αριστούργημα της Θεσσαλονίκης ,κτίστηκε ως Μαυσωλείο του Γαλέριου τον 3ο αιώνα μΧ ,μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό επι Θεοδοσίου και στη συνέχεια σε τζαμί .Διαθέτει τα παλαιότερα βυζαντινά ψηφιδωτά,από όλες τις εκκλησίες της Πόλης, που πρόσφατα είναι και επισκέψιμα .Αξίζει να την επισκεφθείτε.