από τη Λώλα Θεοφανή
Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη ημέρα πρώτη. Στην Επιτροπή της Προσβασιμότητας ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος υποδέχτηκαν τους διπλωμάτες, εξήγησαν και έγραψαν τους κανόνες συζήτησης για μία ακόμα φορά, προτρέποντας τους διπλωμάτες να τους ακολουθούν κατά γράμμα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με 17 από τους 18 διπλωμάτες παρόντες, να αναλύουν τις θέσεις της εκάστοτε χώρας. Χαρακτηριστικά, η διπλωμάτης της Ρωσίας, ανέφερε ότι η χώρα έχει προβεί σε ενέργειες για να ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα βοηθάει τα άτομα με αναπηρία να μετακινούνται ευκολότερα με αεροπλάνα. Εν συνεχεία, ο διπλωμάτης της Κορέας, ανέφερε ότι στη χώρα του χρησιμοποιούνται οχήματα χαμηλού δαπέδου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία. Ο διπλωμάτης της Κίνας ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουν οι χώρες πίσω τους το «Παρωχημένο μοντέλο κοινωνικής συμβίωσης» και να προβούν σε αλλαγές. Τέλος η εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, δηλώσε πως ως Ισλαμική χώρα, απαγορεύει τα άτομα με αναπηρία να εργάζονται «για λόγους υγείας» και ότι ο λαός είναι υπέρ της απόφασης αυτής. Όταν μετά το πέρας της συνεδρίασης ρωτήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα της, ανέφερε χαρακτηριστικά «Στη Σαουδική Αραβία ο λαός φοβάται να εναντιωθεί στο Κράτος, οπότε συμφωνεί με τις αποφάσεις του» και «Στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα και άτομο με αναπηρία την ίδια στιγμή. Δεν προσλαμβάνονται γυναίκες, πόσο μάλλον γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα αναπηρίας. Αν βέβαια κάποιος είναι άντρας, έχει περισσότερες πιθανότητες να προσληφθεί, ακόμα και αν εχει κάποια αναπηρία».
Στη συνέχεια το προεδρείο έδωσε την ευκαιρία στους διπλωμάτες να συζητήσουν για πιο συγκεκριμένα ζητήματα, όσον αφορά την προσβασιμότητα, και το πρώτο θέμα που προτάθηκε προς συζήτηση αφορούσε την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία όπου η εκπρόσωπος της Λιθουανίας, παίρνοντας το λόγο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί πως τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες με όλους τους υπόλοιπους και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της χώρας για τη δημιουργία διαδραστικών ιστοσελίδων που θα βοηθήσουν στην ομαλότερη ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία. Η εκπρόσωπος της Κορέας, ανέφερε ότι στην χώρα της, στις σχολικές τάξεις, παρακολουθούν μαθήματα 4 παιδιά ανά τάξη, ακολουθούμενα από ένα κοινωνικό λειτουργό που τα προσέχει. Αργότερα δήλωσε στα «Χρονικά ΜΡΔ» ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που μπορεί να είναι υπεύθυνος γι’αυτά ένας κοινωνικός λειτουργός.
Στη συνέχεια προτάθηκε καινούργιο θέμα συζήτησης, όσον αφορά τη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καθώς η ώρα για την τελετή έναρξης του συνεδρίου είχε φτάσει! Εμείς αναμένουμε τη συνέχεια τη συζήτησης τις επόμενες μέρες.
Π Περρακη
Μπράβο στους άξιους εμπειρογνώμονες!! Καλή δουλειά παιδιά μας!!