Η διαδικασία ψήφισης του Σχεδίου Γνώμης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, επισφραγίζοντας και επίσημα τον εποικοδομητικό διάλογο που διαμείφθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων της προσομοίωσης.
Εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Αλγερίας, της Αργεντινής, της Γαλλίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου, της Ιαπωνίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Κόστα Ρίκα, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Η.Π.Α, του Σουρινάμ, και της Τυνησίας, έδωσαν ένα ηχηρό παρόν στην εξέλιξη των διαδικασιών.
Κορμός του διαλόγου αναδεικνύεται ο καθορισμός των ορίων μεταξύ της δημόσιας ενημέρωσης και της καταστρατήγησης του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, με σημείο αναφοράς το ερώτημα: επιτρέπεται η αποκάλυψη στοιχείων από την προσωπική ζωή των πολιτικών προσώπων; Το έναυσμα για την συζήτηση, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε η αναγνώριση της υψίστης σημασίας της ελευθερίας της έκφρασης σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου γίγνεσθαι. Οι συμμετέχοντες κατέδειξαν επίσης τα κακώς κείμενα που συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του αναντίρρητου αυτού δικαιώματος, όταν υφίστανται στρεβλώσεις και κάθε τύπου ανήθικη και σκόπιμη αποστέρηση της ελευθερίας αυτής.
Στο διάλογο, oι νεαροί εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προσπάθησαν μέσα από την διπλωματική τους φαρέτρα να καταθέσουν κατάλληλες προτάσεις, ώστε να καταλήξουν συλλογικά στην χρυσή τομή που θα τους οδηγήσει στην σύνταξη του υπομνήματος του Σχεδίου Γνώμης. Οι ανερχόμενοι αυτοί διπλωμάτες αντάλλαξαν χρήσιμα ερεθίσματα και απόψεις, ανταπάντησαν με επιχειρήματα ο ένας στον άλλον, και έδωσαν την δική τους ομόφωνη απάντηση στο ζήτημα της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Η αναγκαιότητα για πλουραλιστική και έγκυρη πληροφόρηση ξεπροβάλει δυναμικά, με το αίτημα να παρέχεται με ίσους τρόπους και για όλους, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Με ορόσημο τον σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του καθενός, με την ενίσχυση του γλωσσικού κριτηρίου της εκάστοτε χώρας αλλά και της πολιτικής της εξωστρέφειας, μπορεί να διανοίγονται πιο ευοίωνες μελλοντικές προοπτικές.
Στυλιανή Παπασαραφιανού, Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης
Leave a Reply