Με απόλυτη επιτυχία έκλεισε τις σημερινές του εργασίες η επιτροπή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις, συζητήσεις και διαλόγους τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι προτάσεις έπεφταν βροχή στην αίθουσα. Από αυτές υιοθετήθηκαν όσες θεωρήθηκαν πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες. Οι εκπρόσωποι των κρατών- μερών ψήφισαν ομόφωνα το σχέδιο γνώμης κι αυτό στη συνέχεια υποβλήθηκε στην ‘Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ.
Στην αρχή της μέρας, όμως, δεν λειτουργούσαν όλα τόσο αρμονικά όσο δείχνει το όμορφο κλείσιμο. Σε αυτό το γεγονός σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι οι εκπρόσωποι των χωρών βρέθηκαν σε ένα καινούριο περιβάλλον με άγνωστα άτομα. Δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι αμήχανες στιγμές, οι ερωτήσεις που αφορούσαν τους κανονισμούς αλλά και τα λάθη σχετικά με το διαδικαστικό κομμάτι του συνεδρίου. Όσο όμως περνούσε η ώρα τόσο περισσότερο εξοικειώνονταν οι συμμετέχοντες με τον περίγυρό τους και η ανησυχία τους για το θέμα δεν άργησε να φανεί. Όταν συνέβη αυτό, τα πράγματα είχαν ήδη πάρει τον δρόμο τους, καθώς όλοι συμμετείχαν είτε στην συντονισμένη είτε στην μη συντονισμένη συζήτηση. Οι πρώτες συμμαχίες άρχισαν να εμφανίζονται, ενώ παράλληλα κάποιες χώρες ήταν πιο επιθετικές απέναντι σε άλλες, πάντα όμως στα πλαίσια μιας γόνιμης κι εποικοδομητικής συζήτησης. Έτσι, όταν έφτασε η ώρα υποβολής προτάσεων όλοι οι εκπρόσωποι συμφώνησαν απόλυτα πάνω στα σημεία που έπρεπε να θιχτούν και πρότειναν λύσεις από κοινού.
Αναντίρρητα όμως, η παρουσία μιας μαθήτριας σε αναπηρικό καροτσάκι ανέβασε το επίπεδο στη συζήτηση. Η εκπρόσωπος της Λιθουανίας έκανε τους πάντες να δουλέψουν πιο σκληρά δίνοντας τους κίνητρο καθώς ό,τι συζητήθηκε την αφορούσε άμεσα. Η ίδια μάλιστα ήταν ενεργή από την αρχή ως το τέλος και φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την τελική εικόνα του υπομνήματος με τις προτάσεις. Όταν αργότερα ρωτήθηκε για το αν το επίπεδο της προσβασιμότητας στην Ελλάδα είναι ικανοποιητικό απάντησε αμέσως πως “Όχι, δεν είναι. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. Εκτός από την ευαισθητοποίηση του κόσμου επί του ζητήματος, η βοήθεια του κράτους είναι απαραίτητη ώστε τα ΑμεΑ να είναι πλήρως ανεξάρτητα στην καθημερινή τους ζωή. Βέβαια το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά εδώ είναι σαφώς πιο έντονο”.
Εν κατακλείδι, η ημέρα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί “γεμάτη”, καθώς η συνεδρίαση κράτησε συνολικά δέκα ώρες. Όμως στο τέλος, η σκληρή δουλειά των εκπροσώπων των κρατών ανταμείφθηκε καθώς οι τελικές προτάσεις τους βρήκαν όλους σύμφωνους. Περιμένοντας λοιπόν την έγκριση την Ύπατο Αρμοστή, είναι εύκολα αντιληπτό πως οι γνώσεις, οι γνωριμίες, οι ιδέες που πήρανε οι διπλωμάτες είναι ανεκτίμητες. Το επίπεδο ήταν υψηλό και τα παιδιά άρτια προετοιμασμένα. Ήταν περισσότερο διπλωμάτες σε θέση διπλωμάτη παρά μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη.
Θέμης Γκούθας
Επιτροπή για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία
Leave a Reply