της Εβελίνας Κεχαγιά
Οι εκπρόσωποι όλων των χωρών παρουσίασαν με λίγα λόγια τις πολιτικές τους, το ισχύον νομικό πλαίσιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισήμαναν τις κυβερνητικές προσπάθειες που πραγματοποιεί κάθε χώρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της ρατσιστικής ρητορικής και προπαγάνδας. Παρόμοια, το Βέλγιο και η Ιρλανδία ως φιλελεύθερες δημοκρατικές χώρες, αναφέρθηκαν σε μία σειρά μέτρων στην εκπαίδευση για το περιορισμό της ρατσιστικής συμπεριφοράς .
“Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την γεφύρωση του χάσματος και την απαγόρευση των οργανώσεων που υποκινούν το φυλετικό μίσος” υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Γουατεμάλα, με την Αμερική να συμφωνεί στην συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος . Παράλληλα, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και η Μαυριτανία επισήμαναν την θέσπιση νόμων και ποινών για αυτούς που προάγουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές και την επικύρωση της Διεθνής Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων. Μάλιστα, η Μαυριτανία προχώρησε και στην δημιουργία ενός εθελοντικού προγράμματος για την καταπολέμηση των πολεμικών συγκρούσεων που προκαλούνται από την φυλετική προπαγάνδα.
Από την άλλη μεριά, η Ισπανία και η Ρωσική Ομοσπονδία εστίασαν την προσοχή τους στο ζήτημα της παραπληροφόρησης του διαδικτύου και στην λήψη μέτρων για τον περιορισμό των προπαγανδιστικών ειδήσεων. Ο στενότερος έλεγχος των ΜΜΕ προτάθηκε και από την Τουρκία η οποία θεωρεί την φυλετική προπαγάνδα βασική αιτία για τις πολεμικές συρράξεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι εκπρόσωποι του Πακιστάν και της Μπουρκίνα Φάσο αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λίβανου εξήγησε πως η διάδοση της πολιτιστικής κουλτούρας θα μπορούσε να αναστείλει την φυλετική προπαγάνδα σε μία χώρα με πολλές θρησκευτικές αιρέσεις και πολιτισμικές αντιλήψεις.
Leave a Reply