Την ομόνοια, που προέκυψε από τη ψήφιση και αποδοχή του Σχεδίου Γνώμης διέκοψε η αναγγελία της απόλυσης εργαζομένου του CNN λόγω των φυλετικών του χαρακτηριστικών. Η Επιτροπή για την Απαγόρευση των Φυλετικών Διακρίσεων αντιλήφθηκε την ανάγκη τροποποίησης του Σχεδίου Γνώμης, που μόλις είχε ψηφίσει ομόφωνα, μιας και απ’ ότι φάνηκε, οι λύσεις που πρότειναν δεν ήταν αρκετές προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο.
Σύσσωμη η επιτροπή καταδίκασε την απόλυση του εργαζομένου με τη δικαιολογία των φυλετικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, ζητήθηκε από διάφορους εμπειρογνώμονες της επιτροπής η επαναπρόσληψη του εργαζομένου και μάλιστα η χρηματική του αποζημίωση λόγω ψυχικής φθοράς. Ειδικότερα, η εμπειρογνώμονας του Μαυρικίου ζήτησε πραγματική μεταμέλεια από τους επικεφαλής, ενώ συζητήθηκε και η λύση της δημόσιας συγγνώμης.
Οι Η.Π.Α. απάντησαν γι’ αυτό το περιστατικό, που τους αφορά ότι σαν χώρα είναι δυσαρεστημένοι στο άκουσμα της είδησης αυτής. Δήλωσαν, ωστόσο, πως το CNN είναι ένα ιδιωτικό κανάλι και συνεπώς δεν διοικείται από το κράτος. «Όταν ένας εργαζόμενος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του είναι πιθανό να απολυθεί», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ.
Η συζήτηση αυτή έδωσε το έναυσμα στους εμπειρογνώμονες για περαιτέρω σκέψη και τοποθετήσεις σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας και της ρητορικής μίσους. Πραγματεύτηκαν ακόμη το ρόλο του διαδικτύου ως αποτρεπτικού παράγοντα για τις φυλετικές διακρίσεις. Η τελευταία μη συντονισμένη συζήτηση, που διεξήχθη προκειμένου να αναθεωρηθεί το σχέδιο γνώμης στέφθηκε από επιτυχία και η συνεδρίαση έληξε με τους συμμετέχοντες αισιόδοξους.
Της Άννας Παπαδημητροπούλου
Leave a Reply