Μια ενεργή επιτροπή ώστε η βία να γίνει για τις γυναίκες παρελθόν

Η επιτροπή που συζήτησε τη βία κατά των γυναικών και την καταπολέμηση του προβλήματος έγινε ένας χώρος όπου διαφορετικές οπτικές γωνίες και εκφάνσεις αυτής της πραγματικότητας μπόρεσαν να εκφραστούν και να ακουστούν από τα υπόλοιπα μέλη- εκπροσώπους.
Η καταπίεση και η βία κατά των γυναικών μπορεί να πάρει πολλές διαστάσεις και αποτελεί πηγή έντονου προβληματισμού για τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ. Η αντιπροσωπεία του Μαυρίκιου έκανε λόγο για συνταγματική ισότητα των γυναικών αλλά μη πρακτική εφαρμογή της, δεδομένης της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας και των θρησκευτικών νόμων που αντιτίθενται στις ελευθερίες των γυναικών. Παράλληλα, ο Λίβανος ανέφερε την κατάργηση του νόμου που απέτρεπε τη φυλάκιση των ανδρών που διέπρατταν φόνο γυναίκας στο οικογενειακό τους περιβάλλον (φόνος τιμής) και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για την κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στους βιαστές να νυμφευτούν το θύμα. Στην Κίνα, για χρόνια η γυναίκα περνούσε από τη προστασία του πατέρα στην προστασία του συζύγου χωρίς να ανεξαρτητοποιείται ποτέ.
Πολλοί εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για την παρουσίαση των γυναικών ως «σύμβολα του σεξ» και ερωτικά αντικείμενα στη διάθεση και την επιθυμία των ανδρών, αποσπώντας έτσι από τη συνάρτηση τον αληθινό χαρακτήρα της γυναίκας. Η συζήτηση άγγιξε και το ζήτημα του εργασιακού χώρου, ένα πλαίσιο στο οποίο πολλές γυναίκες γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, που όμως περιβάλλεται από φόβο και σιωπή.
Την επιτροπή απασχόλησε και η ενδοοικογενειακή βία, ζήτημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συζήτηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των κρατών. Έγινε λόγος, ακόμα, για ζητήματα όπως ο βιασμός και το εμπόριο γυναικών, η ψυχολογία των θυμάτων και οι συνέπειες αυτών των φαινομένων, όπως είναι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι αυτοκτονίες λόγω ψυχολογικών τραυμάτων. Το Περού ανέφερε ότι αντιμετωπίζει έντονα περιστατικά βιασμών και τράφικινγκ, ενώ πρότεινε ομιλίες για ενημέρωση, δημιουργία καταφυγίων και ιδρυμάτων για υποστήριξη των θυμάτων. Η παρατηρήτρια εκ μέρους του UN Women υπογράμμισε το ζήτημα της θρησκείας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα και ενισχύει τη διάδοση των στερεότυπων και των παλαιότερων αντιλήψεων στις επόμενες γενιές.

Προβληματισμούς φάνηκε να εγείρει το ιστορικό της Γαλλίας στην ενδοοικογενειακή βία, καθώς και της Βραζιλίας και της Κούβας στο τράφικινγκ.
Ορισμένες από τις λύσεις που προτάθηκαν ώστε να σχηματιστεί το σχέδιο γνώμης περιλάμβαναν μέτρα όπως η ενημέρωση των πολιτών γενικότερα και των γυναικών ειδικότερα, σχετικά με τα δικαιώματά τους, προβολή ορθών προτύπων στα ΜΜΕ, εφαρμογή παραδειγματικών ποινών στους θύτες,  παύση της ειδωλοποίησης,  καθώς και βοήθεια και  υποστήριξη των θυμάτων βίας μέσω ιδρυμάτων και τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης.
Το σχέδιο γνώμης κρίθηκε επιτυχημένο, καθώς ψηφίστηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής. Οι εκπρόσωποι δήλωσαν ευχαριστημένοι από τη πορεία και το αποτέλεσμα της διαδικασίας, η οποία διεξήχθη σε κλίμα φιλικό και κύλησε ομαλά από την έναρξη έως το τέλος της συνεδρίασης. Διάχυτη ήταν η αισιοδοξία για την εφαρμογή των μέτρων που προτάθηκαν, για την παγκόσμια πρόοδο στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των γυναικών και της εξάλειψης της βίας εναντίον τους, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των κρατών- συμμετεχόντων.

Μυρτώ Δέλκου

Επιτροπή για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *