Στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, στη ΔΕΘ, το πρωί της Κυριακής συγκεντρώθηκαν όλοι οι διπλωμάτες των Επιτροπών, για να παρουσιάσουν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τα Σχέδια Γνώμης που υπερψήφισαν ανά Επιτροπή.
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις δύο ημερών, το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και οι 25 Επιτροπές του ΟΗΕ εξέθεσαν τις ριζοσπαστικές προτάσεις τους για ζητήματα που αφορούν όλες τις πτυχές του Στόχου 10 Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με θέμα «Λιγότερες Ανισότητες».
Με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης να κηρύσσει την έναρξη των διαδικασιών, την αυλαία των παρουσιάσεων των Γνωμών «άνοιξε» το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος στην Υεμένη και την Ερυθραία, ξεχώρισαν οι προτάσεις για γεωργικές επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές καθώς και για γενετικά βελτιωμένες σοδειές.
Το θεμελιώδες Δικαίωμα στη Ζωή υπερασπίστηκε η εισηγήτρια Ιταλία, θίγοντας επίκαιρα και αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, τη θανατική ποινή και την απειλή της ζωής από την παρούσα κλιματική αλλαγή. Έκλεισε, όμως, ελπιδοφόρα και πανηγυρικά τον λόγο του με την φράση «ubi concordia, ibi victoria», δηλαδή «όπου υπάρχει ενότητα, εκεί υπάρχει και νίκη».
Εύστοχη ήταν η τοποθέτηση και από την Επιτροπή για το Δικαίωμα στο Νερό. Αρχικά, συστήνει στα κράτη να χρησιμοποιούν μετρητές νερού, ώστε να γνωρίζουν την κατανάλωση νερού ανά πολίτη και, έτσι, να το μετριάσουν. Επίσης, προτρέπει την τοποθέτηση φίλτρων καθαρισμού του νερού αλλά και την υιοθέτηση μεθόδων αφαλάτωσης, ώστε να εξασφαλιστεί παντού πόσιμο νερό.
Προχωρώντας, στις Συνθέσεις για το Δικαίωμα σε ένα Ικανοποιητικό Επίπεδο Διαβίωσης δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με δράσεις των ΜΚΟ και των κρατών. Ενδεικτικά, προτάθηκε η δράση κοινωνικών παντοπωλείων, η παροχή από κάθε κράτος των ειδών υγιεινής, ιδίως σε κορίτσια και γυναίκες, δωρεάν εμβολιασμοί, αιμοδοσίες καθώς και αυξημένη προστασία στην πρώτη κατοικία.
Εν συνεχεία, ακούστηκαν ποικίλες πρακτικές πάταξης των Φυλετικών Διακρίσεων και των Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών. Οι αντίστοιχες Επιτροπές εστίασαν στην αποφυγή γενοκτονιών, λόγου χάριν με δράσεις της UNESCO, στην αποτροπή διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, με τη βοήθεια πλατφορμών καταγγελίας, και στην ίδρυση διαπολιτισμικών σχολείων. Ιδιαίτερα σημαντικό φαίνεται ένα εκ των μέτρων που διατύπωσε η αρμόδια Επιτροπή, το οποίο είναι η τροποποίηση των σχολικών εγχειριδίων με την αφαίρεση στερεοτυπικών αντιλήψεων σε βάρος του ρόλου της γυναίκας. Στον πυρήνα του προβλήματος της Βίας κατά των Γυναικών στοχεύει η αντίστοιχη Επιτροπή με την προτροπή ποινικοποίησης κάθε μορφής βίας από όλα τα κράτη μέλη. Πρωτότυπη ακούστηκε και η ιδέα της δημιουργίας πλατφόρμας καταχώρισης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από γυναίκες.
Κοινό σημείο όλων των Επιτροπών φάνηκε να είναι ο ενεργός ρόλος των ΜΚΟ και η αξιοποίηση της ανυπολόγιστης δύναμης των ΜΜΕ που καλούνται να αφυπνίσουν όλους τους πολίτες με δράσεις και ενημερώσεις για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ως αδήριτη και αυτονόητη παρουσιάστηκε η ανάγκη συμβολής του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών, κυρίως με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, χρηματοδοτήσεις, ειρηνευτικές αποστολές και την παρότρυνση των χωρών για συνεργασία.
Με θετικό πρόσημο διεξήχθη το πρώτο μέρος της τρίτης ημέρας της Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη”. Εντυπώσεις προκάλεσαν οι προτάσεις και ο μόχθος των μαθητών, δημιουργώντας ατμόσφαιρα χαράς, συγκίνησης και αισιοδοξίας για το μέλλον!
Της Έλενας Καλογερίδου
Leave a Reply