Κυρώσεις ή εκπαίδευση: Η πρόκληση του περιορισμού της ρητορικής μίσους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση της φυλετικής προπαγάνδας και ομιλιών μίσους σε πνεύμα σύγκλισης αν και γίνονται φανερές οι υπαρκτές λεπτές διαφορές στην προσέγγιση του θέματος.

Έναρξη της συζήτησης πραγματοποίησε ο εμπειρογνώμονας της Αλγερίας θίγοντας το ζήτημα της ισλαμοφοβίας και τα λεπτά όρια μεταξύ ελευθερίας του λόγου και περιορισμού της προπαγάνδας. Σε αντίθεση με το πνεύμα σύγκλισης που επέδειξαν χώρες όπως η Βραζιλία και η Ισπανία, οι εμπειρογνώμονες της Κίνας, της Τουρκίας και της Μπουρκίνα Φάσο διαφοροποιήθηκαν εκφράζοντας την θέση πως αυστηρές κυρώσεις και παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες σε περιπτώσεις που απειλείται η κοινωνική συνοχή και η ακεραιότητα του καθεστώτος.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε, επίσης, φανερό το έντονο χάσμα μεταξύ των χωρών του δυτικού κόσμου και των αναπτυσσόμενων κρατών. Η πλειονότητα των εκπροσώπων έκλιναν προς την εκπαίδευση ως κύριο μέσο περιοσμού του φυλετικού μίσους και της προπαγάνδας προτείνοντας ειδικότερα μέτρα όπως αλλαγές και προσθήκες στα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα, την δημιουργία υλικού, σεμιναρίων και ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης. Στις θέσεις αυτές αντιτάθηκε έντονα ο εκπρόσωπος του Πακιστάν αναφερόμενος στην βία που άσκησε η αποικιοκρατία στον ισλαμικό κόσμο χωρίς να επικροτεί, ωστόσο, την βία που ασκούν σήμερα οι εξτρεμιστικές οργανώσεις. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να παραβλέπονται οι ιστορικές συνθήκες ενώ τόνισε πως οι χώρες του δυτικού κόσμου προτείνουν προγράμματα που δεν έχουν πρακτική εφαρμογή σε ασθενέστερες οικονομίες όπως το Πακιστάν και η Γουατεμάλα, που αντιμετωπίζουν ακόμα εσωτερικές ταραχές και συγκρούσεις.

Το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σε διαφορετικούς τόνους η καθεμία, κάλεσαν τον εκπρόσωπο του Πακιστάν να επιδείξει διαλλακτικότητα προτείνοντας πρόσθετα μέτρα στην εκπαίδευση και την ενημέρωση. Από την συζήτηση δεν έλειψαν οι υπαινιγμοί με τον εκπρόσωπο της Τουρκίας να θέτει ερώτηση για την τοποθεσία της Μπουρκίνα Φάσο και τους εθελοντές να κατηγορούν το προεδρείο για επίδειξη αδιαφορίας απέναντι στις ομιλίες των εκπροσώπων.

Με ορισμένες εξαιρέσεις, οι επίτροποι φαίνονται έτοιμοι να εξομαλύνουν τις διαφορές τους και να προτείνουν ένα συλλογικό πρόγραμμα που θα περιορίζει στοχευμένα την ρητοτική μίσους και την προπαγάνδα. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Βελγίου, “Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο με τα μέσα που έχουμε”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *