Κόντρα για το προσφυγικό

του Σάββα Θεοδωρίδη

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η συνεδρίαση για την Επιτροπή του Δικαιώματος στη Δημόσια Ζωή. Παρά τον άστατο καιρό, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην έναρξη της Προσομοίωσης, που λαμβάνει χώρα στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος».

Η ροή της πρώτης συνεδρίασης ήταν κατά κύριο λόγο ομαλή, χάρις τον εύρυθμο συντονισμό του προεδρείου και της εθελόντριας. Υπήρξε βέβαια μία διαμάχη μεταξύ των εκπροσώπων της Γαλλίας και της Τουρκίας κάπου στη μέση της συνεδρίασης, με θέμα το προσφυγικό. Αφορμή της κόντρας αυτής ήταν η κατηγορία, που εξέθεσε η Γαλλία προς την Τουρκία, με θέμα την κακή αντιμετώπιση των Κούρδων. Η κατηγορία αυτή αποκρούσθηκε από την Τουρκία, η οποία τόνισε ότι δεν πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των παρανόμων μεταναστών.


Πριν, προβούν οι εμπειρογνώμονες στις διπλωματικές διαδικασίες, το Προεδρείο έσπασε τον πάγο, αρχικά, βάζοντας τους πολυάσχολους διπλωμάτες να μας δώσουν μερικές πληροφορίες για το σχολείο, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους τους. Πέρα από αυτό, μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για τους διπλωμάτες μας, όταν τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι. Μετά από μία λεπτομερή παρουσίαση των κανόνων και διάφορες εύλογες απορίες των διπλωματών ξεκίνησε η συνεδρίαση.


Την έναρξη της συνεδρίασης σήμανε η παρουσίαση της θέσης της Γαλλίας, η οποία στήριξε με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα και με την οποία συμφώνησαν, όχι μόνο δυτικές χώρες, αλλά και χώρες από τον αραβικό κόσμο, όπως η Τυνησία. Κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το «εκλέγειν» και το «εκλέγεσθαι» ήταν αυτά, που υποστήριξαν οι διπλωμάτες, όταν έλαβαν το βήμα. Επιπλέον, δόθηκαν παραδείγματα σημαντικών γεγονότων της ιστορίας, όπως αυτό της γαλλικής επανάστασης από τη Γαλλία και την εξέγερση των πολιτών στη Τυνησία περίπου 8 χρόνια πριν, τα οποία αποδεικνύουν τη δημοκρατικότητα της φιλοσοφίας αυτών των λαών.


Ύστερα, με θέμα την πολιτική ένταξη των προσφύγων, η Ελλάδα κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να συνεργαστούν με σκοπό την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος. Όλες οι χώρες ανεξαιρέτως θρησκείας ή οικονομίας είχαν θετική στάση προς την ένταξη των προσφύγων στους πληθυσμούς των κρατών τους. Αναπάντεχο ήταν το γεγονός ότι η Ιαπωνία, μία χώρα παραδοσιακά κατά της εισόδου και ένταξης των προσφύγων, υποστήριξε τους πρόσφυγες, εντάσσοντάς τους στους ασθενείς τομείς της βιομηχανίας της. Η προαναφερθείσα διαμάχη, μεταξύ των κρατών της Γαλλίας και της Τουρκίας, έλαβε χώρα σε αυτό το σημείο της συζήτησης ταράσσοντας το κλίμα της προηγούμενης ομοφωνίας και έληξε μετά από την προτροπή του Προεδρείου να μην αναφέρονται οι χώρες στην πολιτική των άλλων χωρών.


Στην συνέχεια, θέμα συζήτησης απετέλεσαν τα πολιτικά δικαιώματα και η ισότητα των δύο φύλων, όπου για άλλη μία φορά η Γαλλία έκανε την αρχή, δηλώνοντας ότι είναι υπέρμαχος αυτών και τονίζοντας πως η υποστήριξή της αυτή γίνεται φανερή από το γεγονός ότι η υποψήφια πρωθυπουργός Μαρί Λε Πεν είχε φτάσει πολύ κοντά στην εκλογή της. Το παράδειγμά της ακολούθησαν χώρες όπως η Γερμανία, το Μαυροβούνιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Τέλος, τέθηκαν οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων για τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και της πολιτικής ένταξης των μεταναστών. Μερικές απ’αυτές ήταν η εξέταση του ενδεχομένου συνταγματικών αλλαγών με σκοπό την ισόρροπη κατανομή της εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων, η συμβολή των ΜΜΕ στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και η χορήγηση υπηκοότητας στους νόμιμους μετανάστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *