Ισχυρή συμμαχία εναντίον της απόπειρας φυλετικών διακρίσεων

Πλησιάζοντας προς το τέλος των εργασιών της επιτροπής για την απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς πώς η συζήτηση αλλάζει διαρκώς μορφή και πόσα θέματα προκύπτουν όσο πιο βαθύς είναι ο προβληματισμός.
Άξια αναφοράς είναι η διάθεση των διπλωματών, όχι απλώς να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες λύσεις, αλλά και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνώρισαν οι εμπειρογνώμονες πως το αρχικό τους υπόμνημα χρήζει αναθεώρησης, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά την κρίση του οποίου δεν έχουν διασαφηνιστεί τα πολιτικά δικαιώματα των ατόμων που υφίστανται τις συνέπειες της φυλετικής διάκρισης. Ιδιαίτερα φαίνεται πως εξιτάρει τους νεαρούς διπλωμάτες και το ζήτημα των θρησκευτικών δικαιωμάτων, καθότι η θρησκευτική ταυτότητα αποκτά άλλη βαρύτητα σε καιρούς έντονης τρομοκρατικής έξαρσης.
Αιφνιδιαστική ήταν η παρέμβαση του προεδρείου, το οποίο διαπίστωσε πως το γραπτό υπόμνημα μαρτυρούσε μια μερική αντιμετώπιση του ζητήματος από την πλευρά των διπλωματών. Ακολούθησε μια μη συντονισμένη συζήτηση με σκοπό τη σύνταξη ενός σχεδίου γνώμης, το οποίο ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης συζήτησης, έτσι ώστε να αναθεωρηθούν τυχόν τρωτά σημεία. Εισηγήτρια αναδείχθηκε έπειτα από ψηφοφορία η νεαρή εκπρόσωπος της Αλγερίας. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν πως έλαβαν μέτρα τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον περιθώρια καταστρατήγησης οποιασδήποτε σύμβασης σχετική με την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.
Ειδικότερα, το σχέδιο γνώμης που παραθέτει η επιτροπή εδράζεται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα , το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, καθώς επίσης και η νομοθεσία. Ωστόσο, ο διακαής πόθος για υπεράσπιση κάθε δικαιώματος και κάθε ελευθερίας οδήγησε σε μία τελευταία συντονισμένη συζήτηση για την κατάθεση τροπολογιών. Μία εκ των σημαντικότερων τροπολογιών ήταν η απόπειρα αμαύρωσης οποιασδήποτε κυβερνητικής προσπάθειας να στερήσει οποιοδήποτε δικαίωμα από κάποια φυλετική μειονότητα. Ταυτόχρονα, ακριβώς επειδή η θρησκεία συνδέεται άρρηκτα με την εθνολογική ταυτότητα, προτάθηκε η λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης.
Έπειτα από πολλές ώρες, οι συζητήσεις και οι αναλύσεις έλαβαν τέλος. Και είναι βέβαιο πως ο καθένας από εμάς αποκόμισε όχι μόνο μία πρωτόγνωρη για την πόλη μας εμπειρία, αλλά και την απόλαυση του να αντιλαμβάνεσαι τη δυναμική παρουσία των νέων που έτσι διαψεύδουν όσους τους κατηγορούν για αδράνεια και απάθεια. Οι νέοι είναι εδώ ανά πάσα στιγμή όχι μόνο για να αγωνιστούν υπέρ της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και για οτιδήποτε τους στερεί να είναι αυτό που θέλουν να είναι και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα το πετύχουν. Και όλοι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα τους να τους στηρίζουμε και να τους επικροτούμε! Ας ελπίσουμε πως προσομοίωση αυτή είναι μονάχα η αρχή μιας ακατάπαυστης εγρήγορσης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Μαριαλένα Γκογκίδη

Επιτροπή για την απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *