της Μαριάννας Ναζίρη
Μεταξύ των Επιτροπών που συμμετέχουν στη 2η διοργάνωση του συνεδρίου Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη, βρίσκεται και η Επιτροπή του δικαιώματος σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Οι διπλωμάτες παρουσίασαν συνοπτικά τις θέσεις των χωρών που εκπροσωπούν με ειδικότερη μνεία στη στέγαση και τη σίτιση των πολιτών.
Πιο αναλυτικά, η εκπρόσωπος της Αλγερίας αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους αγώνες των πολιτών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, μέσω των οποίων ο λαός κατάφερε να κινητοποιήσει τους κρατικούς φορείς να λάβουν δραστικά μέτρα. Έπειτα, το λόγο πήρε η εκπρόσωπος του Βελγίου που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα διαθέτει ισορροπημένο προϋπολογισμό και ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ καταργεί τον κοινωνικό αποκλεισμό με την παροχή στεγαστικής βοήθειας στους πολίτες. Το γερμανικό κράτος, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του στην επιτροπή, λόγω της δυσκολίας που αντιμετώπισε στο παρελθόν με τη μεγάλη προσέλευση μεταναστών και την αδυναμία τους να βρουν κατοικία, καταβάλλει προσπάθειες από το 1998 να στεγάσει όλους τους πολίτες και τους μετανάστες δίνοντας τους επίδομα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιορδανία, ενώ σημαντικό είναι και το έργο των κρατικών αρχών της Νότιας Αφρικής, οι οποίες κατασκεύασαν 3,7 εκατομμύρια κατοικίες.
Όσον αφορά το πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού, τα κράτη της Ινδίας και της Ιορδανίας δήλωσαν ιδιαίτερα προβληματισμένα για τη διάδοση του φαινομένου και προέτρεψαν στην άμεση αναζήτηση λύσεων, καθώς στην Ινδία συναντάται συχνά ο παιδικός υποσιτισμός λόγω της άσχημης κατάστασης της οικονομίας της χώρας και του υπερπληθυσμού. Οι αρχές προσπαθούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα του υποσιτισμού και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του με την κατάργηση των χαμηλών μισθών και την ίδρυση ιατρικών κέντρων. Οι Ιορδανοί πολίτες είναι, επίσης, ευαισθητοποιημένοι για το θέμα του παιδικού υποσιτισμού και το κράτος προσπαθεί να επενδύσει στην παραγωγή τροφίμων και να παροτρύνει τα σχολεία να προσφέρουν τρόφιμα στους μαθητές.
Χαράλαμπος - Εμπειρογνώμονας Γερμανίας
Δεν είναι 1968, 1998 είχα πει . Συγχαρητήρια όμως για το τέλει άρθρο