Οι ειρηνοποιοί

Το δικαίωμα των ανθρώπων να απολαμβάνουν την ειρήνη ειναι θεμελιώδες και αδιαμφισβήτητο. Είναι ένα δικαίωμα, το οποίο καταπατάται δυστυχώς καθημερινά, με θλιβερό -και πιο πρόσφατο- το παράδειγμα του πολέμου στη Συρία, αλλά και του πολυετή πολέμου στη λωρίδα της Γάζας. Δεδομένου αυτού, η επιτροπή του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του ανθρώπου για το Δικαίωμα στην Ειρήνη συζήτησε εκτενώς σήμερα, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινώντας ως άγνωστοι μεταξύ τους, τα 52 συνολικά μέλη της επιτροπής αρχικά εξέθεσαν το καθένα ξεχωριστά την ισχύουσα κατάσταση στη χώρα που εκπροσωπούσαν. Στο σημείο αυτό έγιναν ολοφάνερες οι διαφορές της ζωής σε χώρες κατά βάση ειρηνικές και σε εκείνες που κινδυνεύουν, ούσες πλησιέστερες σε εμπόλεμες ζώνες. Παραδείγματος χάρι στην αενάως ουδέτερη Ελβετία η ειρήνη είναι «δεδομένη», κάτι που σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει στην Αλγερία ή τη Νιγηρία, γεγονός που κατέστησε ακόμη πιο έκδηλη τη σημασία της παγκόσμιας ειρήνης.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης λύσεων. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στην παιδεία, με όλες τις χώρες μέλη να συμφωνούν πως η εκπαίδευση είναι βασική για την καλλιέργεια της ανεκτικότητας στη νέα γενιά, όπως και του σεβασμού και της ανοχής στη διαφορετικότητα. Η εκπρόσωπος της Βολιβίας υποστήριξε, με την ομόφωνο γνώμη των υπολοίπων χωρών-μελών πως προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική αλλαγή, πρέπει ο στόχος να είναι κατ’αρχήν η πρόληψη των πολέμων. Τροποποιήσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα προτάθηκαν αλλά και εγκρίθηκαν μετά τον διαχωρισμό των εκπροσώπων σε τρεις ομάδες, ώστε να προάγει αποτελεσματικότερα την ειρήνη.

Ακολούθησε η καταγραφή και ανάγνωση των προτάσεων στις οποίες κατέληξαν οι νεαροί διπλωμάτες σε ένα ψήφισμα, το οποίο και εγκρίθηκε με μηδενικό αριθμό αρνητικών ψήφων, γεγονός που περίτρανα αποδεικνύει πως ο σκοπός της σημερινής ημέρας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω. Άλλωστε, όπως έχει πει ο Άλμπερτ Άινσταϊν, «Η ειρήνη δεν διατηρείται με τη δύναμη. Μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανόησης».

Ιωάννα Στογιαννάρη, Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *