Η δεύτερη μέρα των επιτροπών είναι γεγονός! Συγκεκριμένα η επιτροπή απαγόρευσης της φυλετικής προπαγάνδας είχε μια παραγωγική μέρα κατά την οποία υπήρχαν πολλές σημαντικές συζητήσεις και προτάσεις, μαζί όμως και με μια στιγμή ανταλλαγής πυρών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.
Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, μιας συζήτησης επί της θέσης των θρησκευτικών ενδυμάτων σε κοινή θέα, οι εμπειρογνώμονες της Αυστρίας, του Βελγίου και της Γαλλίας τέθηκαν υπέρ της ελευθερίας στην επιλογή ενδύματος. Προς απάντησή τους, ο εμπειρογνώμον της Βραζιλίας ανέφερε πως τέτοιες αποφάσεις δρουν ως εξυπηρετικές στο δόγμα της πολιτικής ορθότητας και επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες χώρες στο εσωτερικό τους έχουν απαγορεύσει την Μπούρκα, υπονοώντας, προφανώς, ότι πρόκειται για υποκρισία.
Η εμπειρογνώμον της Αυστρίας απάντησε σε αυτό, ότι η απόφαση αυτή αναφέρεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς χώρους εξυπηρετώντας την αποτροπή υπερπροβολής μιας συγκεκριμένης θρησκείας. Οι εμπειρογνώμονες του Βελγίου και της Γαλλίας ακολούθησαν το παράδειγμα της Αυστρίας και δικαιολογήθηκαν επίσης, με το Βέλγιο να ζητά την απαραίτητη διπλωματική αβρότητα που αρμόζει στις περιστάσεις και ειδικά από χώρες που πληθώρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπατώνται. Στο σχόλιο αυτό (αν και πήρε το λόγο απευθείας μετά το Βέλγιο) ο εμπειρογνώμον της Βραζιλίας δεν απάντησε και το θέμα έκλεισε.
Η υπόλοιπη συνεδρίαση κύλησε ομαλά, με το πρώτο θέμα της ημέρας να είναι η ποινικοποίηση πολιτικών φορέων οι οποίοι χρησιμοποιούν φυλετική προπαγάνδα. Στο θέμα, η εμπειρογνώμον του Βελγίου τόνισε τη σημασία της αποτροπής κατάχρησης ενός τέτοιου νομοθετήματος, όταν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραγκωνιστούν κόμματα από τους αντιπάλους τους. Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η επανεμφάνιση απαγορευμένων κομμάτων με άλλη μορφή, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.
Η Ελλάδα πρότεινε να υπάρχει ανεξάρτητων ομάδων οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για αυτή τη διαδικασία, με τη Ρωσική ομοσπονδία να είναι υπέρ μίας τέτοιας ομάδας η οποία θα κάνει πρακτικά vetting(αξιολόγηση) των κομμάτων πριν αυτά μπουν στην πολιτική για την αποφυγή της ρητορικής μίσους. Ως ποινές προτάθηκαν χρηματικές ποινές αλλά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ρητορική μίσους σε σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η Αυστρία, επεσήμανε ότι το θέμα έγκειται στην εξισορρόπηση της επιδίωξης για απαγόρευση της ρητορικής μίσους στην τέχνη με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Η εμπειρογνώμον της Ισπανίας τόνισε ότι ανάγκη είναι να δοθεί περισσότερη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, εμβαθύνοντας στις ρίζες του, και όχι τόσο στην έκφρασή του. Την ποινικοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας που περιέχει μηνύματα μίσους ζήτησαν ΗΠΑ και Ελλάδα, με την πρώτη να να ζητά αυτή η διαδικασία να αναλαμβάνεται από επιτροπή εκλεγμένη από τον λαό, με έμφαση όμως στην απόσυρση δημοσίων έργων αλλά όχι ιδιωτικών.
Η Πολωνία συμφωνώντας με τις προλαλήσασες χώρες και αναφέροντας το παράδειγμα της απεικόνισης του Μωάμεθ σε περιοδικά. Τέλος, ο εμπειρογνώμων της Βραζιλίας αναφέροντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είπε ότι ο περιορισμός της ρητορικής μίσους, δεν περιορίζει το μίσος, αντίθετα το καταπιέζει με αποτέλεσμα αυτό να επανέρχεται πολύ ισχυρότερο.
Τελικά, η Αυστρία εισηγήθηκε του σχεδίου γνώμης το οποίο υιοθετήθηκε και τέθηκαν προς ψήφιση πέντε τροποποιήσεις από τις οποίες υιοθετήθηκαν οι τέσσερις. Αύριο, την τελευταία μέρα της προσομοίωσης, αναμένουμε την ανάγνωση του τελικού κειμένου εισήγησης της επιτροπής.
Ο δημοσιογράφος,
Γιώργος Τερζόπουλος
Leave a Reply