της Αναστασίας Βαρυτιμίδου
Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής «Εργασία και Απασχόληση» οι εκπρόσωποι των χωρών εξέφρασαν τις θέσεις τους και αναφέρθηκαν στους τρόπους αντιμετώπισης.
Κατά τη διάρκεια συντονισμένης συζήτησης η Νιγηρία, η Κολομβία και η Ουγκάντα τόνισαν τις δυσκολίες στην εύρεση εργασίας για τα ΑμεΑ. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι, τα ποσοστά ανεργίας των ατόμων με αναπηρία είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ατόμων χωρίς κάποια αναπηρία. Οι χώρες αυτές μάχονται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, την παράνομη μετανάστευση, τα οικονομικά ελλείμματα και τις ελλείψεις σε υποδομές. Η εκπρόσωπος της Νιγηρίας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι παρά την ακμάζουσα οικονομία της, περίπου 1,5 εκατομμύρια Νιγηριανοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.
Στον αντίποδα Δανία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ρωσική Ομοσπονδία δήλωσαν ότι εάν και αντιμετωπίζουν προβλήματα ανισοτήτων στην αγορά εργασίας μεταξύ εργαζομένων -αναπήρων και μη- έχουν μεριμνήσει νομικά για τα άτομα αυτά υποχρεώνοντας τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ένα ποσοστό εργαζομένων με αναπηρία, αναλόγως βέβαια με το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης. Η Ταϊλάνδη παραδέχθηκε την ύπαρξη ανάλογων μέτρων στο εσωτερικό της, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι εργοδότες αποφεύγουν την πρόσληψη ΑΜΕΑ με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να συντηρούνται από τις οικογένειές τους. Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση της Σερβίας η οποία μίλησε για το σύστημα εργασίας μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών που εφαρμόζει η ίδια, με σκοπό να διευκολύνει την εργασία για τα ΑΜΕΑ, ενώ η Δανία αναφέρθηκε στη χρήση του διαδικτύου ως μέσου ευκολότερης εύρεσης εργασίας για τα άτομα αυτά.
Leave a Reply