Επιτροπή για το Δικαίωμα στο Νερό: Ένας μικρός απολογισμός της πρώτης μέρας

της Κατερίνας Ιωαννίδου

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με την ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών, κύλισε η πρώτη μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων για «Το δικαίωμα στο νερό».

Δεκατρείς στον αριθμό ήταν συνολικά οι συμμετέχουσες χώρες, οι οποίες μίλησαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο Προεδρείο της Επιτροπής. Ανάμεσά τους ήταν η Δημοκρατία της Κορέας, η Γερμανία, η Ρωσική ομοσπονδία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Κολομβία, η Ινδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Καμερούν, η Βραζιλία και τέλος η Νότια Αφρική.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης περιελάμβανε τον χαιρετισμό από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Φυτσιλή και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Θεοφάνη Κολυμπά, καθώς και την παρουσίαση των εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν τις χώρες. Επιπλέον, δόθηκαν από το Προεδρείο στους εμπειρογνώμονες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τους κανόνες της διαδικασίας, ενώ η Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Δανάη Γεωργιάδου και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Αλέξανδρος Παντελάκος, καλωσόρισαν στην φετινή προσομοίωση όλους τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, αφού έγινε πρόταση για εξακρίβωση απαρτίας από την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος προχώρησε στην εξακρίβωσή της, ξεκινώντας την ονομαστική αναφορά και στη συνέχεια η Κίνα κατέθεσε πρόταση για έναρξη ανοικτού διαλόγου, η οποία έγινε δεκτή από το Προεδρείο. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, οι εμπειρογνώμονες των εκάστοτε χωρών τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα της λειψυδρίας, της βελτίωσης της ύδρευσης και των αποχετεύσεων, την ιδιωτικοποίηση ή μη του νερού, όπως επίσης και την δυνατότητα ρυμούλκησης παγόβουνων για την μελλοντική αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης των χωρών, επισημαίνοντας πάντοτε την στάση των χωρών που εκπροσωπούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Κοινό σημείο αναφοράς όλων των χωρών ήταν το γεγονός, πως το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος και ένα δημόσιο αγαθό θεμελιώδες για τη ζωή και την υγεία.

Αργότερα, η Ινδία αναφέρθηκε σε ένα της μεγάλο μειονέκτημα, λέγοντας πως είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα, η οποία δεν διαθέτει καλής ποιότητας νερό. Η Κολομβία με την σειρά της, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της λειψυδρίας που αντιμετώπιζε ως το 1930 και τόνισε πως θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εύρεση βιώσιμων λύσεων, που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική και όχι την πρόσκαιρη λύση του προβλήματος. Τέλος, η Βραζιλία έκλεισε λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να φτιάξει τις υποδομές της και να περιορίσει τα μη εισοδηματικά ύδατα.

Ύστερα από την λήξη των προτάσεων για την έναρξη του ανοικτού διαλόγου, τον λόγο για την έναρξη της πρότασης συντονισμένης συζήτησης πήρε η Αίγυπτος. Συγκεκριμένα, πρότεινε την βελτίωση παροχής νερού στις χώρες, καθώς και την βελτίωση της κατάστασης της ύδρευσης. Όμως, μετά αντίρρηση της Κολομβίας η πρόταση απορρίφθηκε με αίτημα το θέμα να διατηρηθεί ίδιο, όμως να αλλάξει ο συνολικός χρόνος σε εικοσιπέντε λεπτά και ο ατομικός ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα. Η πρόταση έγινε δεκτή από το Προεδρείο και η επιτροπή ξεκίνησε την επιχειρηματολογία της.

Πρώτη πήρε το λόγο η Κίνα, προτείνοντας την βελτίωση συστημάτων νερού και την δημιουργία νόμου, ώστε οι βιομηχανίες να μην πετάνε τα απόβλητά τους στις θάλασσες. Στη συνέχεια, το Βέλγιο τόνισε πως το νερό είναι σημαντικό δικαίωμα και η διεκδίκησή του ακόμα σημαντικότερη. Πρότεινε καλύτερη κατανομή νερού για να αποφευχθούν τυχόν σπατάλες. Η Αίγυπτος με την σειρά της δήλωσε, πως η πρόσβαση στο νερό θα πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά ως δικαίωμα και η Κορέα πρότεινε την περισυλλογή βρόχινου νερού αλλά και την αφαλάτωση.

Το λόγο πήρε η Ρωσική συνομοσπονδία, η οποία τόνισε, όπως ακριβώς και το Καμερούν, πως με τα κατάλληλα κονδύλια και τα χρήματα του δημοσίου θα προβούν στην βελτίωση, κατασκευή και συντήρηση των υποδομών του νερού και των αποχετεύσεων. Η Ινδία και η Γερμανία ανέφεραν την παροχή δωρεάν πόσιμου νερού σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Ακόμα, η Νότια Αφρική και το Βέλγιο συμφώνησαν στο να ληφθούν μέτρα για τις διαρροές των αγωγών. Η Νότια Αφρική, όμως, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας εκστρατειών ενημέρωσης του πληθυσμού για το νερό αλλά και τη διοργάνωση φιλανθρωπικών οργανώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων για βελτιωτικά έργα.

Πορτογαλία και Ν. Αφρική συμφώνησαν πως το νερό θα ήταν καλό να χρησιμοποιείται με φειδώ, γιατί η επεξεργασία του είναι ακριβή. Επιπρόσθετα, Καμερούν, Κίνα και Πορτογαλία εξέφρασαν πως το νερό θα πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένο από χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Τέλος, η Κολομβία τόνισε ότι σαν χώρα μπορεί να βοηθήσει χώρες της Λατινικής Αμερικής να αποκτήσουν υδρευτικά συστήματα.

Να σημειώσουμε, πως υπήρξε από το Καμερούν πρόταση για παράταση της συντονισμένης συζήτησης με συνολικό χρόνο τα πέντε λεπτά και ατομικό τα πενήντα δευτερόλεπτα. Ύστερα από τις κοινές προτάσεις της Ισπανίας, Κολομβίας, Κορέας, Κίνας αλλά και Ρωσίας για αφαλάτωση υδάτων, η Κολομβία πέρασε σε πρόταση για μη συντονισμένη συζήτηση, η οποία εγκρίθηκε από το Προεδρείο. Τα μέλη των επιτροπών συζήτησαν με τους ομολόγους τους και στη συνέχεια κατέθεσαν το γραπτό υπόμνημα στο Προεδρείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *