Επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού

Ημερήσια διάταξη: το δικαίωμα στην εκπαίδευση

(Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι: της Αιγύπτου, της Αυστρίας, του βασιλείου του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νότιας Αφρικής, της Ουγγαρίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Σλοβακίας, της Τουρκίας, της Αυστραλίας, της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας της Ιαπωνίας και της Ισπανίας)

        Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη η συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής των παραπάνω χωρών για τα δικαιώματα του παιδιού. Η επιτροπή με εισηγήτρια χώρα την Αυστρία συνήλθε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση έγινε την Παρασκευή 11/12 και αφορούσε τα αίτια του αναλφαβητισμού. Η δεύτερη φάση έγινε το Σάββατο στις 12/12 και αφορούσε τους τρόπους με τους οποίους θα  αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την τηλεκπαίδευση, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συνάντηση περιελάμβανε συντονισμένες και μη συντονισμένες συζητήσεις με σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας. Οι αρχικές επιφυλάξεις και προβληματισμοί των εκπροσώπων κάποιων χωρών ξεπεράστηκαν και η συζήτηση κατέληξε σε ένα κοινό σχέδιο γνώμης.

       Ειδικότερα, σχετικά με τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης πολλές χώρες πρότειναν τη διεξαγωγή σεμιναρίων  και την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η ενημέρωση των μαθητών για την πανδημία, η κατασκευή κεραιών σε φτωχές περιοχές, καθώς και η δημιουργία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών επιμορφωτικών εκπομπών ήταν μεταξύ των προτάσεων. Αρκετοί μιλούσαν για συνεργασία μεταξύ μεγάλων εταιριών και κυβερνήσεων. Επιπρόσθετα, το Βέλγιο πρότεινε την δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, την παροχή αρωγής από τους καθηγητές στα παιδιά εκτός ωραρίου και την ψηφιοποίηση βιβλίων. Αναφορικά με τη συμβολή του σχολείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι υποστήριξαν την αναγκαιότητα ενημέρωσης από ειδικούς με κάθε μέσο (βίντεο, έντυπο υλικό, ιστοσελίδες) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Τέλος, αναφέρθηκαν ως μέτρα διαδραστικές δραστηριότητες, ο διάλογος μεταξύ καθηγητών και μαθητών, η εισαγωγή ενός νέου μαθήματος και γενικά η τήρηση των μέτρων στα σχολεία.

      Ο ανοιχτός διάλογος που ακολούθησε οδήγησε στο να γίνει αποδεκτό το σχέδιο γνώμης, αν και κάποιες χώρες (η Ρωσική Ομοσπονδία και το Βέλγιο) εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν ορισμένες ακόμη τροποποιήσεις. Η επιτροπή αποφάσισε την εισαγωγή του μαθήματος της πληροφορικής και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της. Επίσης, ζητήθηκε η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης ώστε να έχουν όλοι δικαίωμα στην εκπαίδευση. Επιπλέον, κρίθηκε αναγκαία η ίδρυση σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές και η συνεργασία με τα ΜΜΕ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών εκπομπών. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε άπορους μαθητές σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες αλλά και η χορήγηση δωρεάν δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Όσον αφορά την ενημέρωση των μαθητών, η επιτροπή ζήτησε να δοθούν σχετικές οδηγίες για την λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, η επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα συνδεσιμότητας. Ακόμη αποφασίστηκε η δημιουργία μιας αποτελεσματικότερης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και η ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων. Όσον αφορά την πανδημία, η διεξαγωγή σεμιναρίων θεωρήθηκε αναγκαία.Η διαδικασία κύλησε γενικά χωρίς προβλήματα και παρά τις όποιες διαφορές τα μέλη της επιτροπής συνεργάστηκαν αρμονικά. Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες και οι εμπειρογνώμονες σεβάστηκαν απόλυτα ο ένας τον άλλο χωρίς να οξυνθούν τα πνεύματα για να εκπονηθεί το παραπάνω σχέδιο γνώμης.  

Η δημοσιογράφος,

Αφροδίτη Φουρτούνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *