της Αλεξανδρας Δημητρίου
Οι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν τη συζήτηση με ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα όρια της θρησκείας και τη προσβολή των άλλων θρησκειών ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συντονισμένη συζήτηση σχετικά με τη διδασκαλία των θρησκειών στα σχολεία. Ο εμπειρογνώμονας του Μαυρικίου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της διδασκαλίας των άλλων θρησκειών στα σχολεία ενώ ο εμπειρογνώμονας της Λετονίας ισχυρίστηκε ότι ο σεβασμός της όλων των θρησκειών είναι αναγκαίος για την διασφάλιση του δικαιώματος της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Επιπλέον, η πλειοψηφία των χωρών πρότειναν την εισαγωγή ενός μαθήματος διδασκαλίας άλλων θρησκειών και ιδεολογιών ή θρησκευτικών διδασκαλιών, χωρίς αυτό να αποκλείει την παράλληλη διατήρηση μαθημάτων θρησκευτικών ενώ ο εμπειρογνώμονας της Παραγουάης δήλωσε “πρέπει να υφίσταται η δυνατότητα απαλλαγής από μαθήματα θρησκευτικού, ιδεολογικού ή φιλοσοφικού περιεχομένου για προσωπικούς λόγους του μαθητή, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια των γονέων του”.
Στην επόμενη συντονισμένη συζήτηση που ακολούθησε, συζητήθηκε η λειτουργία και η αναγκαιότητα των τόπων λατρείας και ο εμπειρογνώμονας της Ελλάδας τόνισε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας προασπίζεται, αφού ακόμη και αν στην χώρα του κυριαρχεί το ορθόδοξο δόγμα, υπάρχουν εκκλησίες, συναγωγές και τεμένη όπου άτομα διαφορετικών θρησκειών έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται.
Ως εισηγητής του σχεδίου γνώμης ορίστηκε η εκπρόσωπος της Γαλλίας και μετά από ψηφοφορία των εκπροσώπων το σχέδιο γνώμης εγκρίθηκε Ομόφωνα.
Το σχέδιο αναγνωρίζει την ελευθερία συνείδησης ως απόλυτη, καθώς και το δικαίωμα των Κρατών να εισάγουν στο πρόγραμμα σπουδών τους, μαθήματα θρησκειολογίας και άλλης διδασκαλίας θρησκειών, ιδεολογιών ή θρησκευτικών ιδεολογιών. Ακόμα, θεωρεί τον κακόβουλο προσηλυτισμό ως αθέμιτη μορφή εισχώρησης στη σφαίρα θρησκευτικής συνείδησης του ατόμου και θεωρεί ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να διαθέτει ελευθερία επιλογής ή μη επιλογής της θρησκείας, ιδεολογίας ή φιλοσοφικής κοσμοθεωρίας που επιθυμεί τηρώντας τους νόμους και τα χρηστά ήθη του κράτους στο οποίο κατοικεί. Τέλος, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν ενεργά μέτρα για τον περιορισμό φανατικών μορφών εκδήλωσης θρησκευτικής λατρείας, ιδίως όταν αυτή διαταράσσει τη δημόσια τάξη, ασφάλεια, υγεία και ηθική και συντελεί στην παραβίαση θεμελιωδών ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Μετά από μια ολόκληρη μέρα συζητήσεων, η συνεδρίαση έληξε με ένα θερμό χειροκρότημα.
Leave a Reply