Δίνοντας μία ευκαιρία στην ειρήνη

Η ειρήνη αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου. Για αυτό και στις 17 Δεκεμβρίου του 2016 το Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη”, κλήθηκε να συζητήσει περί της διασφάλισής της.
Τη γνωριμία μεταξύ των μελών και διατύπωση των κανόνων ακολούθησε ανοιχτός διάλογος, κατά τη διάρκεια του οποίου αρκετές χώρες-μελη περιέγραψαν τόσο τις σχετικές με την ειρήνη συνθήκες στην περιοχή τους, όσο και τις ανησυχίες τους για την κρίσιμη κατάσταση που σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί. Χώρες-εκπρόσωποι, όπως η Φινλανδία και η Ελβετία, ανέφεραν πως σε τοπικό επίπεδο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς διαθέτουν σταθερή εξωτερική πολιτική, εξέφρασαν όμως φόβους για το τί συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο. Από την άλλη, η οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Αιθιοπίας έκαναν έκκληση στη Διεθνή κοινότητα αλλα και στον ΟΗΕ συγκεκριμένα, ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση, για το μεταναστευτικό πρόβλημα η μεν, για τις εμφύλιες και διασυνοριακές συρράξεις η δε.
Ένα ζήτημα που απασχόλησε εκτενώς το Συμβούλιο ήταν η δυνατότητα της εκπαίδευσης ως πρωτογενούς φορέα κοινωνικοποίησης να διαμορφώσει ανθρώπους περισσότερο ανοιχτούς στη διαφορέτικοτητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών συμφώνησε ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την καλλιέργεια της ανθρωπιστικής συνείδησης ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι που το Συμβούλιο έκρινε ως εκλιπόν στις σημερινές κοινωνίες, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των πολεμικών συγκρούσεων.
Σαφέστατα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος της Πορτογαλίας, “η ειρήνη δεν είναι απλώς η απουσία πολέμου, αλλά αρετή.” Μια αρετή που θα πρέπει να αγωνιστούν όλοι να διασώσουν.

Ιωάννα Στογιαννάρη, Συμβούλιο δικαιωμάτων του ανθρώπου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *