Διαφωνία Τουρκίας – Ιαπωνίας σε θέματα ισότητας!

Την πρώτη μέρα έναρξης των εργασιών του συνεδρίου οι εμπειρογνώμονες των χωρών της Επιτροπής ( Αίγυπτος, Αλγερία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γεωργία, Ελλάδα, Ελβετία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κούβα, Λίβανο, Λιθουανία, Μαυρίκιος, Μαυριτανία, Μπανγκλαντές, Νεπάλ, Νιγηρία, Νορβηγία, Περού, Τουρκία, Φιλιππίνες και Φινλανδία )  επέδειξαν έκδηλο ενδιαφέρον για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και σωματεμπορίας των γυναικών. Μίλησαν για τη ψυχολογία των θυμάτων, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις τους, και για το γεγονός ότι φοβούνται να  επικοινωνήσουν με ειδικά κέντρα για βοήθεια.

Αρχικά, οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν πως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου έχουν τα στερεότυπα, τα οποία αναδεικνύουν τις γυναίκες ως τα «αδύναμα» μέλη μιας οικογένειας υποτάσσοντας αυτές στις αποφάσεις του συντρόφου τους. Συζητήθηκε, επίσης, ότι για πράξεις βίας στον οικογενειακό χώρο υπάρχει ποινή, ενώ για τα θύματα που έχουν υποστεί σωματική βία προβλέπεται η στήριξη ειδικών κέντρων, τα οποία διαθέτουν εκπαιδευμένους επαγγελματίες, που παρέχουν φαρμακευτική και ψυχολογική στήριξη στις γυναίκες αυτές.

Η Ιαπωνία υποστήριξε ότι σε τηλεφωνικά κέντρα θα έπρεπε να εργάζονται αποκλειστικά γυναίκες, ούτως ώστε τα θύματα να αισθάνονται πιο άνετα, καθώς μπορεί να φοβούνται να επικοινωνήσουν με άντρες, αφού «αυτοί» είναι η πηγή των προβλημάτων τους. Η Τουρκία διαφώνησε με αυτή την άποψη υποστηρίζοντας ότι,  εφόσον πρόκειται για θέματα ανισοτήτων δεν είναι σωστό να αποκλείονται περιπτώσεις αντρών, που πέφτουν  θύματα στερεοτύπων συμπληρώνοντας ότι, για τη συγκεκριμένη εργασία, δεν θα πρέπει να έχει σημασία το φύλο αλλά οι επαγγελματικές ικανότητες κάποιου.

Όσον αφορά το θέμα της σωματεμπορίας ή αλλιώς του εμπορίου λευκής σαρκός, οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν στη θέσπιση αυστηρότερων νόμων, προκειμένου να αναχαιτίσουν όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες. Ακόμα, η ευαισθητοποίηση μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα συνέβαλε σημαντικά, ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια, για να καταστούν ικανοί να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και  να συμβάλουν ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας τους διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Στην συνέχεια, οι διπλωμάτες εξέφρασαν τις προτάσεις τους και μέσα από τη ψηφοφορία, που έκαναν, επιλέχθηκε να συζητηθεί η πρόταση της Νιγηρίας σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία εις βάρος των γυναικών. Για το θέμα αυτό οι εμπειρογνώμονες έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον και εστίασαν στο γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί να πληγωθεί σωματικά και ψυχικά από αγαπημένα της άτομα. Στόχος τους αποτέλεσε η παροχή στήριξης και οργάνωσης, προκειμένου να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να θεσπισθούν νέοι νόμοι, να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα κέντρα στήριξης θυμάτων και οι τηλεφωνικές γραμμές να λειτουργούν όλο το 24ωρο, ενώ δεν παρέλειψαν να συμπληρώσουν πως τα θύματα είναι σημαντικό να ενισχυθούν ψυχολογικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για τα υπόλοιπα θύματα, να παροτρύνουν και άλλες γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια ή να απευθυνθούν σε ειδικούς.Σημαντικό ρόλο αποτελεί και η οικονομική κατάσταση των γυναικών, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία, προκειμένου να είναι ανεξάρτητες και να μην γίνονται υποχείριο των αντρών.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι επιβάλλεται να αμβλυνθούν φαινόμενα. όπου οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να παντρευτούν κάποιον ανεπιθύμητο σύζυγο ή ακόμη και να καταργηθούν νόμοι, όπως αυτοί, που απαγορεύουν στις γυναίκες να αποσυρθούν από ένα γάμο. Η ισότητα είναι δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως φύλου.

Της Σαββίδη Βασιλικής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *