της Μαρίας Ποντσιχίδου
Λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για την αναπηρία, τα ΑμεΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε καθημερινή βάση. Παρόλο που είναι νομικά κατοχυρωμένο, από το άρθρο 8 της Σύμβασης του ΟΗΕ που δίνει έμφαση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και τη διαφορετικότητα, τα εμπόδια πολλαπλασιάζονται και η παραπληροφόρηση κυριαρχεί.
Τις ρίζες κλήθηκαν να βρουν οι εμπειρογνώμονες των Κρατών-Μελών του ΟΗΕ, στην σημερινή διάσκεψη της Επιτροπής Αφύπνισης των Πολιτών. Στη συζήτηση που διεξήχθη, εκπρόσωποι των Κρατών-Μελών, προσπάθησαν να βρουν λύσεις, για την ομαλή ένταξη των ΑμεΑ ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Ιδιαίτερα θετικό και ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι κράτη -μέλη με συντηρητικές νοοτροπίες , όπως η Σαουδική Αραβία και κράτη όπου η πλειονότητα του πληθυσμού χαρακτηρίζεται από χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως η Κολομβία, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διευκόλυνση της ζωής των ΑμεΑ εντός και εκτός της επικρατείας τους. Οι περισσότερες χώρες παρουσίασαν τα προβλήματα και τρόπους με τους οποίους είναι εφικτό να επιλυθούν. Πιο συγκεκριμένα, χώρες όπως η Δανία, πρότειναν να πραγματοποιηθούν εκστρατείες ενημέρωσης με στόχο την καλλιέργεια αισθήματος αποδοχής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, προωθώντας θετικές πρακτικές και εμβαθύνοντας στη μείζονα κοινωνική αφύπνιση, στην αναγνώριση των δεξιοτήτων τους , προσόντων , ικανοτήτων τους καθώς και στο πως μπορεί η ιδιαιτερότητα τους να φανεί χρήσιμη και να έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. H Ουγκάντα, πρότεινε δραστηριοποίηση της κοινωνίας με εκστρατείες ενημέρωσης, προβολή των θεμάτων στα ΜΜΕ, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ίδιο και το κράτος και από περιφερειακούς οργανισμούς. Η Τυνησία μάλιστα, έκρινε αναγκαία την αναθεώρηση των εκπαιδευτικών βιβλίων που διδάσκονται στα σχολεία. Έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα για το εάν θα πρέπει τα ΑμεΑ να παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία, στα οποία φοιτούν μαθητές που δεν παρουσιάζουν προβλήματα αναπηρίας. Υπήρξαν αρκετές χώρες, ανάμεσα τους η Νιγηρία και ο Μαυρίκιος ,όπου έκριναν ότι η συνύπαρξη των ΑμεΑ με τους μαθητές χωρίς προβλήματα αναπηρίας είναι αναγκαία. Υπήρξαν όμως και άλλες χώρες όπου θεωρούσαν ότι καλύτερο είναι τα ΑμεΑ να παρακολουθούν ειδικά σχολεία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.
Φυσικά σήμερα, αναμένεται περαιτέρω συζήτηση των θεμάτων, και ειδικότερη ανάλυση, όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ καθώς και τη συμβολή των ΜΜΕ στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Leave a Reply