της Ελένης Μακέδου
Με όρεξη και πολύ καλή διάθεση ξεκίνησε και η δεύτερη ημέρα εργασιών μέσα στην Επιτροπή για το
Δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία στην Εργασία και την Απασχόληση, με τους εμπειρογνώμονες και το Προεδρείο να βρίσκονται σε πυρετώδεις διαδικασίες. Συζητήσεις και καταγραφή των ιδεών, των προτάσεων και των λύσεων των διπλωματών περιείχε το πρόγραμμα.
Η πρώτη συντονισμένη συζήτηση της ημέρας ξεκίνησε μετά από πρόταση της εκπροσώπου της Νιγηρίας. Σε αυτή οι διπλωμάτες συζήτησαν σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των ατόμων με αναπηρία. Ο εμπειρογνώμονας της Γερμανίας μίλησε για την αντιμετώπιση του θέματος στο κράτος του μέσα από βοηθητικά κέντρα εξοπλισμένα με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, τα οποία στηρίζουν έμπρακτα τα ΑΜΕΑ, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία μίλησε για την αξία της χρήσης της νοηματικής γλώσσας στην εκπαίδευση.
Η ενίσχυση της τηλεργασίας ως λύση στην ανεργία των ατόμων με αναπηρία ήταν το επόμενο θέμα που “έπεσε στο τραπέζι”. Κατά τη συζήτηση αυτού η εμπειρογνώμονας της Νιγηρίας ανέλυσε την ανάγκη για προσανατολισμένη εκπαίδευση στην εξειδίκευση των ΑΜΕΑ μέσω της διαδικασίας τις τηλεργασίας, ενώ ο εκπρόσωπος της Ταϊλάνδης ανέφερε την ίδρυση κέντρων για την εξειδίκευση των ΑΜΕΑ στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο της Σερβίας ο οποίος αναφέρθηκε στην σύγχρονη πολιτική των πολυεθνικών εταιριών, όπου όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως κινητικών προβλημάτων μπορούν να εργάζονται από τον χώρο επιλογής τους. Επιπλέον η Κορέα καθώς και η Κένυα εκτός από όλα τα θετικά της τηλεργασίας δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα αρνητικά της, όπως η απομόνωση καθώς και η ψυχολογική επιρροή αφού τα άτομα αυτά θα βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν η στέρηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ στον χώρο εργασίας. Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η στέρηση αυτή οφείλεται στον ρατσισμό σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες. Έτσι, ως λύση παρουσιάστηκε γενικότερα η ένταξη καμπάνιας και προγραμμάτων ενημέρωσης στο εκπαιδευτικό σύστημα κατά του ρατσισμού στα ΑΜΕΑ.
Όσο για τα πλεονεκτήματα των ΑΜΕΑ στο δημόσιο τομέα; Όπως αναφέρθηκε από τους διπλωμάτες της Σερβίας και της Ιαπωνίας, ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που θα παρακινήσει τον ιδιωτικό, τονίζοντας την αξία του σεβασμού στα ΑΜΕΑ από τον δημόσιο χώρο.
Leave a Reply